Rebalans budžeta u prvom kvartalu 2013.

Radiosarajevo.ba
Rebalans budžeta u prvom kvartalu 2013.

U prvom kvartalu 2013. godine teško se mogu očekivati radikalne promjene budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, ali je izvjestan njegov rebalans. Ovo je za agenciju Fena izjavio premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

"Rebalans budžeta podrazumijeva kretanje u okviru postojećih gabarita. U prvom kvartalu naredne godine teško da možemo očekivati radikalne promjene. Oba doma federalnog parlamenta su se dogovorila da će u prvom kvartalu održati rasprava, jer po prethodnom dogovoru, imali smo namjeru budžet usvojiti iz dva koraka: prvo nacret, onda budžet. Nažalost, prilikom monitoring misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pojavila se obaveza da usvojimo budžet 4., odnosno 5. decembra kako bi dobili zeleno svjetlo od njih za nastavak aranžmana", objasnio je Nikšić, dodavši kako je logično da sada, nakon što su poslanici bez rasprave prihvatili budžet, i izvršna vlast izađe u susret zakonodavcu i detaljno se prođe kroz sve budžetske stavke.

"Imat ćemo više prostora i vremena, ali postojeći gabariti neće se posebno mijenjati", kazao je Nikšić, posebno naglasivši kako je pripremljena stavka iz tekućih rezervi "imajući u vidu da se nadamo kako će polovinom godine biti usvojeni zakoni o oduzimanju nelegalno stečene imovine i zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala".

"Ti zakoni podrazumijevaju uspostavljanje agencije koja će raspolagati oduzetom imovinom, ali i formiranje posebnih odjela Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH. Za te institucije su potrebna određena sredstva. Logično je da nismo mogli planirati ništa dok se ne usvoje potrebni zakoni, ali zato smo i riješili to pitanje stavivši stavku u tekuće rezerve Vlade FBiH", kazao je federalni premijer u izjavi za Fenu.

Nikšić nije mogao reći koji je tačno iznos biti potreban za nove institucije za borbu protiv kriminala, ali je bitno reći da će agencija za oduzimanje nelegalno stečene imovine biti samoodrživa i da će, za pretpostaviti je, "gurati naprijed" i sam federalni budžet.

"Svakako, novi odjeli tužilaštva i suda na federalnom nivou bit će finansirani kao i ostale sudske institucije. U svakom slučaju, u konačnici od pojačane borbe protiv korupcije ne očekujemo dodatni trošak nego dodatni prihod", kazao je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije