Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza

Radiosarajevo.ba
Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza

Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza za zemlje zapadnog Balkana, ali se pažljivo nadgleda ispunjavanje obaveza iz "mapa puta", kažu u Evropskoj inicijativi za stabilnosti /ESI/.

Teoretska mogućnost za ponovno uvođenje viznog režima postoji, ali je u praksi to gotovo nemoguće izvodljivo, jer najveći broj država članica, kao i evropskih parlamentaraca, podržava slobodno putovanje, rekla je Alexandra Stiegelmeier iz ESI-a.

Ona je najavila da će evropske ekspertske misije posjetiti zemlje zapadnog Balkana radi ispitivanja stanja na terenu i u maju treba očekivati prvi izvještaj.

Prema riječima Stiegelmeier, svih pet zemalja - Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija moraju nastaviti ozbiljan posao u skladu sa propisanim uslovima, a posebno je važno ispunjavanje uslova koji predviđaju mjere protiv diskriminacije i zaštitu manjina.

"To bi pomoglo smanjenju priliva azilanata, jer su oni uglavnom pripadnici manjina - Romi ili etnički Albanici iz Srbije", rekla je Stiegelmeier za DW.

Belgija, Švedska, Njemačka, Holandija i Francuska uvijek su bile skeptične prema bezviznom režimu za balkanske zemlje, kaže Stiegelmeier i dodaje da te zemlje "vole da prijete ponovnim uvođenjem viznog režima" i šire takve informacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije