Inzko: Odluka o imenovanju sudija krši Ustav FBiH

Radiosarajevo.ba
Inzko: Odluka o imenovanju sudija krši Ustav FBiH

Uprkos tvrdnjama da je predsjednica Federacije BiH, zajedno s potpredsjednicima, djelovala u skladu s Ustavom Federacije BiH, odluka od 3. februara 2011. godine o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH krši Ustav Federacije po dva osnova, saopćeno je iz OHR-a.

"Ovom odlukom predsjednica Federacije je, uz pristanak dva potpredsjednika, zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svela ulogu Parlamenta Federacije na formalni čin objavljivanja odluke u Službenom glasniku",  izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ustav Federacije BiH eksplicitno navodi da predsjednik Federacije predlaže kandidate za Ustavni sud s liste kandidata koju utvrđuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

I 2008. godine, kao i danas, predsjednica i potpredsjednici Federacije ignorirali su činjenicu da jedna od imenovanih osoba nije bila na listi kandidata koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je da osigura imenovanje samo onih koji su pogodni za vršenje funkcije u Ustavnom sudu Federacije BiH.

Dom naroda Federacije BiH prihvatio je ovaj stav 2009. godine kada je odbacio prethodne pokušaje predsjednice Federacije da imenuje sudije Ustavnog suda izvan ustavnog i zakonskog okvira.

Od 2009. godine, predsjednica Federacije nije imenovala sudije u Ustavni sud Federacije BiH, ostavljajući time Vijeće Ustavnog suda za zaštitu nacionalnog interesa nepopunjenim više od dvije godine.

Zbog ove činjenice nijedan konstitutivni narod u Federaciji BiH nije mogao dobiti odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa ne samo u vezi sa zakonima Federacije BiH nego i kantona i Grada Mostara.

Donošenjem ove odluke predsjednica i potpredsjednici u potpunosti su zaobišli ulogu parlamenta. U njihovoj odluci se navodi da imenovanje stupa na snagu danom donošenja odluke. U Ustavu Federacije BiH se, međutim, jasno navodi da je za svako imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH potrebna saglasnost Doma naroda FBiH.

- Ovo je očito kršenje Ustava Federacije BiH. Sada je vrijeme da Predsjedništvo Federacije BiH postupi u skladu s Ustavom i vladavinom prava. Stoga očekujem od njih da ponište ovu odluku i osiguraju da se imenovanja u Ustavni sud FBiH provedu u skladu s Ustavom i zakonom - rekao je visoki predstavnim Valentin Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije