RS: Ponovo umanjen dječiji dodatak

Radiosarajevo.ba
RS: Ponovo umanjen dječiji dodatak

Dječiji dodatak u Republici Srpskoj ponovo je umanjen.

U Javnom fondu dječije zaštite RS-a potvrđuju da je na početku ove godine dječiji dodatak za drugo i četvrto dijete smanjen  sa 45 na 35 maraka, dodatak za treće dijete sada će biti 70, umjesto 100 KM, a djeca s posebnim potrebama u ovoj godini primat će 90 maraka mjesečno.

Direktor ovog fonda Momir Popić kazao je da, iako je budžet za ovu instituciju uvećan za sedam posto u odnosu na 2010., ta sredstva nisu dovoljna da iznos dječijeg dodatka ostane na dosadašnjem nivou.

Ovaj fond je u deficitu većem od 15 miliona maraka.

Pojedini poslodavci tužili su Javni fond za dječiju zaštitu jer duguje oko 25 miliona maraka preduzećima u RS-u na ime naknade za plaće radnica koje koriste porodiljsko odsustvo.

Refundacije vrše u okviru raspoloživih, jer, kako kažu, svih potrebih sredstava nemaju.

"Do nedostatka potrebnih sredstava za realizaciju ovog prava došlo je zbog proširenja prava vezano za period korištenja porodiljskog odsustva, koje se finansira iz sredstava ovog fonda, a planirani tekući izvori prihoda su nedovoljni za izmirenja obaveza po ovom osnovu", tvrde u Fondu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije