Štrajk prosvjetnih radnika u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Štrajk prosvjetnih radnika u Srbiji

Dvije trećine škola u Srbiji ne radi ili su satovi skraćeni na 30 minuta. Sindikati očekuju da im se priključe i obrazovne ustanove koje do sada nisu štrajkale, javlja B92. Prosvjetni radnici u Srbiji su  nezadovoljni materijalnim položajem i nedovoljnim ulaganjem u obrazovanje.

Istovremeno, sindikati su "ogorčeni i iritirani" izjavom predsjednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da, tražeći veće plate i ulaganje u obrazovanje, ruše ekonomsku stabilnost države.

Predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da je premijer Srbije "svojom izjavom dodatno podstakao prosvjetare da istraju u štrajku".

 Erdelji, upravo zbog stava Vlade da bi povećanje plata moglo da uruši sistem javnih finansija, očekuje da se od danas poveća broj škola u štrajku.

 Iziritiran stavom Vlade je i predsjednik Samostalnog sindkata obrazovanja Branislav Pavlović, čije članstvo i dalje drži časove - ali samo u trajanju od pola sata.

"Očekujem da u ponedeljak ili eventualno utorak premijer Cvetković formira svoj pregovarački tim, u kome ne mora on da bude, može da bude neko od potpredsednika Vlade ako je on zauzet, i da počnemo intenzivne pregovore", naveo je Pavlović, prenosi Srna.

 On je dodao da u krajnjoj liniji, nikome nije u interesu da ovaj štrajk traje što duže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije