Predsjedništvo BiH danas u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH danas u Zagrebu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigli su u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, prvu nakon skoro četiri godine. Predsjedavajući Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović posjetu su započeli razgovarima s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.  

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da su odnosi Hrvatske i BiH na vrlo visokom nivou i da je riječ o prijateljskim zemljama koje su sposobne da sva otvorena pitanja rješavaju međusobnim dogovorom, javio je izvještač Srne.

Josipović je, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Zagrebu, rekao da je dogovoreno da dvije zemlje intenziviraju razgovore i da podrže Vladu Hrvatske i Vijeće ministara BiH u svim naporima da budu riješena otvorena pitanja između dvije zemlje.

"Ova generacija političara nema pravo da to ostavi narednoj", rekao je Josipović, navodeći da bi u dogledno vrijeme mogla da budu riješena pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, sporazum o slobodnom tranzitu, te Luke Ploče, Neuma i zajedničke infrastrutkure.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o privredi, dodajući da na viši nivo treba podići trgovinsku razmjenu, zajedničke nastupe na drugim tržištima, te pitanja međusobnog trgovanja i da u tom kontekstu treba riješiti i međunarodne ugovore između Hrvatske i BiH.

Josipović je dodao da je bilo riječi i o izbjeglicama i povratnicima i da je zajednički interes da ovo pitanje bude riješeno.

On je izrazio uvjerenost da današnji sagovornici imaju identičan "pogled na region" i naglasio da Hrvatsku i BiH vidi u ujedinjenoj Evropi.

"Povezuje nas zajednička evropska budućnost, sve perspektive koje imamo. Na putu ka EU Hrvatska će biti snažna podrška BiH, ne samo u onom što je već učinjeno zajedničkim naporima, nego i kroz pomoć hrvatskih stručnjaka koji su učestvovali u pregovorima", istakao je Josipović.

On je najavio da će, čim bude formirano Vijeće ministara BiH, biti održan i sastanak međudržavnog vijeća.

Hrvatski predsjednik rekao je da je Hrvatska za to da u BiH što prije bude formirana vlast, ističući da je to unutrašnja svar BiH.

Josipović je rekao da stranke moraju same formirati vlast i da iz Zagreba nema nikakvih preferencija prema rješavanju ovog pitanja.

Govoreći o Rafineriji nafte u Brodu u kojoj je u petak izbio požar u kome su povrijeđena tri radnika, on je naveo da ima obećanje ruskih vlasnika da će ovo pitanje biti riješeno u ovoj godini.

Odgovarajući na pitanje o "slučaju Purda", Josipović je rekao da je to stvar pravosuđa BiH koje će odlučiti u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

Susret članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem predviđen je za sutra.

Nakon toga, planiran je susret s predsjednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor te radni ručak koji će ona prirediti u čast Predsjedništva BiH, dok je u večernjim satima predviđen i prijem koji u čast Predsjedništva BiH organizira predsjednik Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije