Bivši saradnik WikiLeaksa pokreće novu web stranicu

Radiosarajevo.ba
Bivši saradnik WikiLeaksa pokreće novu web stranicu
Daniel Domscheit-Berg, bivši suradnik osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, najavio je da će u ponedjeljak pokrenuti novu web stranicu pod nazivom OpenLeaks, koja će objavljivati osjetljive materijale interesantne javnosti.

U dokumentarnoj emisiji švedske televizije SVT, koja će biti emitirana u nedjelju, a u koju je američka novinska agencija Associated Press imala uvid, bivši glasnogovornik WikiLeaksa Domscheit-Berg izjavio je da će nova web stranica biti svojevrsno utočište za anonimne izvore.

"OpenLeaks je tehnološki projekt koji ima za cilj biti davatelj (provajder) za 'treću stranu' koja želi prihvatiti materijal iz anonimnih izvora", izjavio je Domscheit-Berg, koji upravo piše knjigu o vremenu koje je proveo u WikiLeaksu.

Reporter TV SVT-a Jesper Hour izjavio je da će OpenLeaks biti pokrenut iz baze u Njemačkoj kao dio za sada nepoznate fondacije, kojim će upravljati bord direktora.

Do pokretanja OpenLeaksa dolazi u trenutku kada se podigla velika prašina oko američkih tajnih depeša koje je WikiLeaks nedavno objavio i u trenutku kada Assange u britanskom zatvoru čeka da bude isporučen Švedskoj zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dvije Šveđanke, naveo je Associated Press.

Domscheit-Berg, koji je u WikiLeaksu radio pod pseudonimom Daniel Schmitt, rekao je da je napustio WikiLeaks zbog nedostatka transparentnosti tokom donošenja odluka.

Prema njegovim riječima, najveći problem u WikiLeaksu je nastao kada je trebalo objaviti velike dokumente o američkom ratu u Iraku i Afganistanu, kada je korišten preveliki broj izvora.

"Mislim da je najpametnije bilo ići polako, korak po korak i tako razvijati projekt. To se nije dogodilo", rekao je Domscheit-Berg.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije