Pakistan: Najmanje 14 osoba poginulo u terorističkom napadu

Radiosarajevo.ba
Pakistan: Najmanje 14 osoba poginulo u terorističkom napadu
U eksploziji koja se dogodila kada je bombaš samoubica aktivirao automobil-bombu u petak poginulo je najmanje 14 osoba ispred bolnice na sjeverozapadu Pakistana, zemlji koja se suočava s valom ubilačkih napada talibana povezanih s Al-Qaidom, saopćila je policija.

Ovo je četvrti samoubilački napad u pet dana u Pakistanu.

Privatna bolnica koja je bila meta pripada šiitskoj fondaciji, manjini u Pakistanu koja je česta meta talibana, sunitskih radikala, naročito za vrijeme mjeseca muharema, jednog od četiri sveta mjeseca po muslimanskom kalendaru, kao i pred praznik Ašure koji slave šiiti.

Napad se dogodio u predgrađu Hangua, grada garnizona u blizini plemenske zone u kojoj su smješteni ovi islamski pobunjenici i mreža Osame bin Ladena.

"Bombaš je detonirao svoj automobil-bombu na ulazu u bolnicu", izjavio je AFP-u telefonom Abdel Rashid šef lokalne policije.

"Najmanje 14 osoba je poginulo, a 28 osoba je povrijeđeno", dodao je on.

Odgovornost za ovaj napad odmah je preuzeo Pokret pakistanskih talibana (TTP), odan Al-Qaidi, koji je prvenstveno odgovoran za niz napada koji su u Pakistanu od jula 2007. godine odnijeli veliki broj života.

U posljednje tri godine gotovo 4.000 ljudi poginulo je u cijeloj zemlji u više od 420 napada, većinom samoubilačkih.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije