Berlin: Inzko pozvao na proaktivan međunarodni pristup u BiH

Radiosarajevo.ba
Berlin: Inzko pozvao na proaktivan međunarodni pristup u BiH
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko apelirao je na međunarodnu zajednicu da i dalje ostane ujedinjena i proaktivno angažirana u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz OHR-a.

Nakon četiri godine stagnacije, liderima u BiH je data šansa za novi početak, rekao je Inzko visokopozicioniranim sagovornicima danas u Berlinu.

Inzko se sastao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom i njemačkim državnim sekretarom Wolfom-Ruthartom Bornom.

"Kad je u pitanju ustavna reforma, Bosna i Hercegovina mora riješiti pitanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", i to prioritetno. BiH također mora pojačati napore u cilju poboljšanja procesa odlučivanja u zemlji kako bi ubrzala svoju integraciju u EU", naglasio je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je kazao također da „još uvijek nemamo održiv i funkcionalan politički aranžman“. Istaknuo je da se moraju povući jasne crvene linije. Vraćanje reformi unatrag i osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju prestati.

Nedavni Izvještaj Evropske komisije o ostvarenom napretku je potvrdio da je u posljednje četiri godine ostvareno samo minimalno napredovanje na putu BiH ka euroatlantskim integracijama i ispunjenju programa „5 plus 2“.

U subotu, 11. decembra, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorit će na konferenciji na visokom nivou o jugoistočnoj Evropi koju organizira Institut Aspen i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije pod nazivom: „Perspektive za jugoistočnu Evropu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s liderima iz regiona“.

Naglasit će „proces regionalnog pomirenja koji je u toku“ u odnosima među državama zapadnog Balkana, koji su značajnim gestama i posjetama na visokom nivou znatno poboljšani u 2010. godini.

Izgledi za pomirenje u regionu su bolji danas nego što su bili tokom dvije decenije“, mišljenje je visokog predstavnika i specijalnog predstavnika, koji će izraziti nadu da će novi duh približavanja početi davati pozitivne efekte i na političku scenu unutar BiH.

"Izbori održani 3. oktobra su pokazali promjenu u podršci ka pragmatičnim i konstruktivnim opcijama. Sad je zadatak osigurati da se to odražava u politici i pristupu novih vlasti. Oni moraju iskoristiti ovu šansu", naglasit će Inzko.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije