OHR: Objava entitetskog zakona o imovini predstavljala bi jednostran potez

Radiosarajevo.ba
OHR: Objava entitetskog zakona o imovini predstavljala bi jednostran potez
Ured visokog predstavnika u BiH upozorio je danas da bi objava i naknadno stupanje na snagu Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja predstavljali jednostrano poduzimanje mjera od jednog entiteta u vezi s pitanjem koje se jasno odnosi na ustavni okvir Bosne i Hercegovine.

"Jednostrane mjere ne mogu riješiti sporove koji proizlaze iz Ustava i bile bi u suprotnosti s trenutnim duhom saradnje i dijaloga izraženim od lidera u BiH", prenijela je za Fenu stav OHR-a portparol Ljiljana Radetić.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS donijelo je danas odluku da vitalni nacionalni interes Bošnjaka nije povrijeđen Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Radetić je naglasila da OHR također konstatira i da cjelokupna procedura za stupanje na snagu ovog zakona još uvijek nije okončana.

"Samo prije deset dana Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je izjavio da se vlasti u BiH trebaju suzdržati od poduzimanja bilo kakvih jednostranih mjera u ovom pogledu", naglasila je Radetić.

fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije