EU traži hitno oslobađanje kineskog disidenta Xiaoboa

Radiosarajevo.ba
EU traži hitno oslobađanje kineskog disidenta Xiaoboa
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u petak je zatražila hitno oslobađanje kineskog disidenta Liu Xiaoboa, u trenutku kada mu je u Oslu, u njegovom odustvu, dodijeljena Nobelova nagrada za mir za 2010. godinu.

Visoka predstavnica Ashton, otkad je objavljeno ime dobitnika, već je tražila da se Liu Xiaobou, koji izdržava 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog „podrivanja državne vlasti“ jer je pozivao na demokratizaciju Kine, omogući da „osobno“ primi nagradu.

„Na ovaj dan koji je posvećen borcima za ljudska prava u cijelom svijetu ja mislim na Liu Xiaoboa“, izjavila je Ashton u saopćenju: „Ponavljam poziv da ga se hitno oslobodi."

Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland u petak je u Oslu na svečanosti dodjele nagrade pozvao Kinu da oslobodi disidenta Liu Xiaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za 2010. godinu.

U njegovom odsustvu jedna pazna stolica i veliki portret nasmiješenog laureata simbolično su predstavljali Xiaoboa u cvijećem ukrašenoj Gradskoj vijećnici u Oslu, gdje se održavala svečanost.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije