EU: Ministri se dogovorili o diplomatskoj službi

Radiosarajevo.ba
EU: Ministri se dogovorili o diplomatskoj službi
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije dogovorili su u ponedjeljak u Luxembourgu osnivanje svoje diplomatske službe, koja će imati predstavništva u 136 zemalja u svijetu, a u njoj će raditi od pet do sedam hiljada ljudi.

Pored engleskoga i francuskog ravnopravan radni jezik bit će i njemački, objavilo je špansko predsjedništvo EU-a.

Dogovor zemalja članica sada omogućuje da se započnu razgovori s Evropskim parlamentom koji također odlučuje u nekim elementima te službe.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je da moraju riješiti još neka otvorena pitanja, ali nema ih puno.

Ona je dobila mjesec dana vremena za predstavljanje izvještaja koliko će funkcija dobiti pojedine zemlje članice. Jednu trećinu mjesta popunile bi članice, a po jednu trećinu Evropska komisija i Vijeće EU-a.

Otvoreno je i pitanje ko će zauzeti vodeće funkcije. Ashton bi trebala dobiti dva zamjenika i kao najbližeg savjetnika, glavnog tajnika. Ona se nada konačnom dogovoru na junskom samitu EU-a, prenijele su agencije.

Iz izvora bliskih visokoj predstavnici evropska diplomatska služba u potpunosti bi trebala profunkcionirati ujesen 2011. godine.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije