Lakersi osigurali konferencijsko polufinale

Radiosarajevo.ba
Lakersi osigurali konferencijsko polufinale

Kao što se i očekivalo, LA Lakersi riješili su seriju protiv Utaha domaćim slavljem u petoj utakmici 107:96. Viceprvaci nastavljaju put dalje, dok je pred Jazzerima turbulentno ljeto gdje bi moglo biti nekoliko transfera, posebno otkada je Carlos Boozer najavio kako će na vlastitu štetu iskoristiti priliku da godinu prije isteka raskine ugovor kako bi potpisao novi, dugogodišnji, no ostaje pitanje za koga će to biti.

Lakersi nisu imali nikakve namjere vraćati se u Salt Lake City, te je bilo jasno kako će pokušati u svojoj dvorani pobijediti, te si ostaviti dovoljno vremena kako bi se pripremili za ono što slijedi. Protivnika će dobiti u seriji Houstona i Portlanda gdje Rocketsi vode 3-1.

Kobe Bryant je s 31 poenom predvodio sve strijelce, Lamar Odom je odigrao najbolju playoff utakmicu s 26 koševa i 15 skokova, a Pau Gasol je dodao 17. Paul Milsap je sa 16 poena bio najefikasniji kod poraženog sastava.

Nuggetsi osramotili Hornetse

Denver Nuggetsi odigrali su gotovo savršenu utakmicu, svladali su New Orleans Hornetse s jednom od najvećih prednosti u povijesti NBA lige. Rezultat 121:63 najbolje opisuje što se sve događalo u New Orleansu. Domaći Hornetsi potučeni su do nogu, a njihov najbolji igrač, Chris Paul odigrao je najgoru utakmicu u životu. Njegovih četiri poena i šest asistencija pokazuju koliko je teško bilo boriti se protiv izrazito motiviranih i preciznih gostiju koji su odigrali dvoboj na granici sa savršenstvom.

Trener Nuggetsa, George Karl morao je pretražiti sjećanje svoje 20-godišnje trenerske karijere ne bi li pronašao kada je neka njegova ekipa odigrala ovako kvalitetnu utakmicu.

"Svaki trener govori o igranju playoff utakmice, kako svaki posjed lopte ima važnost, kako je bitan intenzitet, pritisak na protivnika, obrambena svijest, napadačka realizacija. Mogu slobodno kazati kako nikada nisam vidio ekipu, pogotovo koju sam ja trenirao da je odigrala utakmicu maksimalno koncentrirano i do zadnjeg slova upute koju sam dao igračima, kao ovu u New Orleansu." - pohvalio je svoje igrače trener Denvera.

Već prije kraja treće četvrtine dvorana je bila praktički prazna, na terenu su bile rezerve oba tima, a rezultatski utakmica je davno bila riješena. Kako su kvalitetno odigrali gostujući igrači najbolje će opisati statistika. Imali su 57 posto šut (10-20 za tricu), 29 asistencija, 15 oduzetih lopti, 41 skok i šest blokada. U svakoj kategoriji su dobrano nadigrali svoje protivnike koji su ostali izgubljeni u svemu što se događalo. Ako se nekakvo neviđeno čudo ne dogodi u sljedećoj utakmici, Nuggetsi će izboriti plasman u polufinale Zapada.

Carmelo Anthony je s 26 poena bio najbolji igrač susreta, dodao je i sedam asistencija i šest skokova, 17 je dodao Billups. David West je imao 14 koševa kod domaćina.

Hawksi uzvratili udarac

Nakon što su izrazito slabo odigrali u posljednja dva poraza protiv Miamija, Atlanta Hawksi uzvratili su udarac poravnavši seriju na 2-2, te ponovnim preuzimanjem prednosti domaćeg terena. Za tim Miamija ništa nije krenulo dobro, od trenutka kada su se ujutro, na dan utakmice probudili. Najprije su saznali kako zbog ozljede neće igrati Jamario Moon, da bi zatim na jutarnjem zagrijavanju Dwyane Wade dobio bolove u leđima zbog čega je morao pod injekcijom igrati utakmicu. Hawksi su znali kako stvari izgledaju stoga su pojačali pritisak na Wadea koji se vidljivo mučio cijeli susret. Najbolji igrač Heata postigao je na kraju 22 poena, ali uz šut 9-26, stoga je netko drugi u sastavu Heata morao preuzeti veću odgovornost. Tako je Jermaine O'Neal ubacio 20 koševa, a James Jones je dodao 19. No, jasno je bilo kako situacija nije blistava bez zdravog Wadea.

"S obzirom na bolove kakve je imao, mislim da bi većina igrača ostala na klupi cijeli susret, no Dwyane je ipak nešto posebno. Nažalost, nismo ga dobro nosili večeras i to nam se osvetilo." - izjavio je Jones koji je napokon odigrao dobru utakmicu, međutim na njegovu nesreću, i njegove ekipe to nije bilo niti izbliza dovoljno.

Odličnu utakmicu odigrao je Gruzijac Zhaza Pachulija s 12 poena i 18 skokova, a nevjerojatno zvuči podatak da je ovo bila prva gostujuća playoff pobjeda Atlante u posljednjih 12 godina, još od vremena kada su tamo igrali Steve Smith i Dikembe Mutombo, te Mookie Blaylock.

Istočna konferencija:
Miami Heat - Atlanta Hawks 71:81 (2:2)

Zapadna konferencija:
New Orleans Hornets - Denver Nuggets 63:121 (1:3)
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 107:96 (4:1)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije