Cavusoglu: Popis mora biti urađen 2011.

Radiosarajevo.ba
Cavusoglu: Popis mora biti urađen 2011.
Foto: Reuters

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlut Cavusoglu obratio se danas članovima Parlamentarne skupštine BiH na zajedničkoj sjednici oba doma državnog parlamenta.

Popis mora biti 2011.

“Želim pohvaliti hrabrost onih političara i institucija koji su uspjeli da pomaknu stvari unaprijed u ovakvim okolnostima i da dovedu do pozitivnih promjena”, kazao je Cavusoglu, dodajući da je bilo i nekih koraka unazad u procesu reformi.

Po njegovim riječima, najnoviji je to što je Predstavnički dom odbacio zakon o popisu.

“Nas to jako brine. Stav Skupštine Vijeća Evrope je jasan, popis se mora desiti 2011. godine. U suprotnom će BiH ponovo kaskati. Pozivam sve vas da hitno usvojite zakon o popisu da bismo mogli obaviti pilot operaciju 2010. i obaviti popis 2011. zajedno sa svim vašim evropskim susjedima”, kazao je Cavusoglu, prenosi Fena.

Ne smije se nastaviti kršenje ljudskih prava

On se osvrnuo i na aktivnosti u vezi s ustavnim promjenama.

“Šta se može sad postići, barem da se promijene one ustavne odredbe koje uređuju izbore za Predsjedništvo i za Dom naroda, uz pretpostavku da su šire ustavne promjene potrebne i da će to morati da se nastavi nakon izbora”, kazao je Cavusoglu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Po njegovim riječima, ako institucije koje rezultiraju iz oktobarskih izbora budu kršile Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uz sve postojeće probleme trenutnog funkcioniranja, to će biti novi problem. Postavit će se problem njihovog legitimiteta, a to nikome neće pomoći, poručio je Cavusoglu.

Zato, dodao je, pozdravljamo inicijativu Parlamentarne skupštine BiH da traži od Vijeća ministara da ponudi plan akcije o izvršenju presude i “mi očekujemo da vidimo šta će taj plan sadržavati i iskreno se nadamo da će zaista omogućiti usvajanje ustavnih amandmana prije maja”.

“Vrijeme je da ova prelijepa zemlja uzme svoju sudbinu u sopstvene ruke. Naša skupština, a kroz nju i svi građani Evrope koje predstavlja, vjeruju da vi možete i trebate to da uradite. Nadam se da i vi u to vjerujete”, kazao je na kraju predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije