Potres u Čileu skratio dan na Zemlji?

Radiosarajevo.ba
Potres u Čileu skratio dan na Zemlji?

Prošlosedmični siloviti potres u Čileu bio je toliko jak da je mogao pomaknuti Zemljinu os i uzrokovati skraćivanje dana na Zemlji, tvrde NASA-ini znanstvenici.

Kako javlja CNN, skraćivanje dana trebalo bi biti zanemarivo, točnije oko 1,26 mikrosekunde dnevno, barem prema preliminarnim izračunima. Mikrosekunda je, inače, milijunti dio sekunde.

Naime, najveći potresi u vrlo kratkom vremenu pomiču enormne količine zemlje, čime se mijenja i raspodjela mase naše planete. Kad se promijeni raspodjela masa Zemlje, dolazi i do promjene brzine kojom se naša planeta rotira oko svoje osi.

"Svaki događaj na svjetskoj razini koji uključuje pokretanje velikih masa utječe na Zemljinu rotaciju", rekao je CNN-u Benjamin Fong Chao, voditelj NASA-inog Goddard Centra za svemirske letove.

Znanstvenici za objašnjavanje tog fenomena koriste analogiju s klizačem na ledu koji rotira oko svoje osi. Kad su mu ruke odmaknute od tijela, rotira sporije, a kad su mu bliže tijelu rotira brže (zbog očuvanja kutnog momenta).

Valja napomenuti da je i strašan potres u Indijskom oceanu 2004. godine, koji je potaknuo ubojiti tsunami, skratio trajanje dana za 6.8 mikrosekundi.


tportal.hr


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije