Haag: Privremeno obustavljeno suđenje Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Haag: Privremeno obustavljeno suđenje Karadžiću
Karadžić: Postojao je tajni dogovor predsjednika BiH, Slovenije i Hrvatske (Foto: AP)

Žalba na odluku protiv odgađanja


Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je danas bivšem predsjedniku Republike Srpske i optuženiku za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću da uloži žalbu na odluku kojom je odbačen njegov zahtjev za odlaganje suđenja do 17. juna.

Pretresno vijeće također je zaključilo da je „u interesu pravde da se postupak protiv Karadžića privremeno obustavi, dok Žalbeno vijeće ne donese svoju odluku o ovom pitanju“, saopštio je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon na kraju današnjeg zasjedanja.

U skladu sa ovom odlukom, sutra neće biti saslušani svjedoci optužbe, kako je to ranije bilo najavljeno, jer bi oni, u slučaju da se ukine odluka o odbijanju zahtjeva za odlaganje, morali da treći put dođu u Hag.

Karadžić je tražio da uloži žalbu pozivajući se na nalog predsjednika Tribunala da se poništi odluka sekretara i pravnim savjetnicima optuženog isplate nadoknade za rad u periodu od 26. oktobra, odnosno od početka suđenja.

Tužilaštvo se nije protivilo da se Karadžiću odobri ulaganje žalbe, ali je tražilo da se saslušaju svjedoci koji su doputovali u Hag radi saslušanja koje je bilo zakazano za sutra, prenosi Srna.

Karadžić odgovarao SDA od rata

Karadžić je u utorak ranije nastavio izlagati svoju odbranu, negirajući krivicu srpske strane za početak rata u BiH i podsjetivši da su prije početka rata ubijani samo Srbi, javljaju agencije.

„Do 1. aprila (1992. godine) širom BiH ubijani su samo Srbi“, kazao je Karadžić, odbacujući navode tužilaštva koji ga terete za ratnohuškačku politiku.

„Stranka demokratske akcije (SDA), koja je s nama dijelila vlast, vršila je nezakonitu mobilizaciju pripadnika MUP-a, a nama svojim partnerima u vlasti nezakonito prisluškivala telefonske razgovore“, požalio se on.

Detaljno je objasnio događaje u vrhu tadašnjih bosanskih vlasti i napore da se SDA odgovori od rata.

Karadžić je naglasio da tužilaštvo ne može da pronađe nijedan dokument, zakon ili odredbu koju je potpisao kao predsjednik skupštine kojim bi moglo da mu stavi na teret kršenje međunarodnog prava.

Tajni dogovor Kučana, Tuđmana i Izetbegovića

On je najavio da će tokom procesa pružiti dokaze o tajnom sporazumu nekadašnjih predsjednika Hrvatske, Slovenije i BiH, Franje Tuđmana, Milana Kučana i Alije Izetbegovića, o napadu na JNA, postignutom u julu 1991. godine.

„Izetbegović se u decembru 1990. kleo u Jugoslaviju, u januaru 1991. je, poslije izbora, formirana vlada, a krajem januara je počela kampanja za nezavisnost Bosne“, naveo je Karadžić, prenosi Fena.

„Tužilaštvo nije u pravu kada kaže da smo u decembru 1992. formirali Srpsku Republiku BiH da bismo postigli ciljeve“, rekao je Karadžić.

„Mi smo je osnovali da bismo spriječili SDA da postigne svoje ciljeve, suprotno našoj volji“, dodao je on.

Vezano:
Karadžić bi danas mogao odbiti ispitati svjedoka
Karadžić: Njemačka je razbijala Jugoslaviju
Nakon više od tri mjeseca pauze, nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću
Karadžić: U BiH su ratovali Srbi protiv Srba

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije