Porodice žrtava iz Vlasenice nezadovoljne presudama

Radiosarajevo.ba
Porodice žrtava iz Vlasenice nezadovoljne presudama
Sudsko vijeće Suda BIH za ratne zločine izreklo je prvostepenu kaznu zatvora od 22 godine za Predraga Bastaha i 18 godina zatvora za Gorana Viškovića. Bastahu i Viškoviću se sudilo zbog ratnih zločina u Vlasenici.

Presude Suda Bosne i Hercegovine Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću porodice žrtava rata iz Vlasenice smatraju preblagim i ponižavajućim za žrtve s obzirom da ovu dvojicu smatraju važnim kreatorima i izvršiocima zločina. Ovaj stav, vidno razočaran presudom, prenosi član Udruženja porodica žrtava iz Vlasenice Nedim Salaharević.

„Radi se o zločincima koji su uradili takav niz krivičnih djela genocida, protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava, da je ovo za njih nagrada, 22 i 18 godina“.

Amir Topčić je kao dječak bio svjedok odvodjenja od kuće u Vlasenici svoja dva starija brata, a u septembru 1992.godine odvedeni su mu i roditelji .

„Dva brata su odveli dok sam ja još bio prisutan a roditelje su odveli 13.septembra, zadnji autobus. Braću sam pronašao u masovnoj grobnici Ogradice, njih sam ukopao, za majkom i ocem još tragam.“, govori Topčić.

Porodice vlaseničkih žrtava smatraju da bh pravosudje generalno djeluje presporo kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina u Vlasenici ističući pri tom kako su u proteklih 15 godina mnogi svjedoci zločina umrli. Presudama Bastahu i Viškoviću, smatraju porodice žrtava, ipak se sužava prostor da se u budućnosti negira ili manipulira sa zločinima počinjenim nad Bošnjacima Vlasenice.

"U periodu 1992.-1995. ubijeno je više od 2.600 Bošnjaka iz Vlasenice i za njihovim posmrtnim ostacima još tragamo.", naglašeno je u saopćenju porodica žrtava.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije