Njemački CSU protiv daljeg širenja Evropske unije

Radiosarajevo.ba
Njemački CSU protiv daljeg širenja Evropske unije

Koalicioni partner i sestrinska stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalna unija (CSU) zalaže se za prekid pristupnih pregovora Evropske unije s Turskom.

Druga, zajedno s CSU A. Merkel, prva najjača politička stranka u Njemačkoj traži da se proces proširenja Evropske unije obustavi, iz čega bi bila izuzeta samo Hrvatska, piše u utorak Frankfurter Allgemeneine Zeitung (FAZ).

„Kako je Turska miljama udaljena od potrebnih političkih i ekonomskih uslova za prijem u EU trebalo bi joj uskratiti izglede za članstvo u Uniju", navodi se u dokumentu koji bi trebao biti prihvaćen na skorašnjem stranačkom kongresu CSU-a i kojim raspolaže FAZ.

CSU se također zalaže za zaustavljanje procesa proširenja EU uopšte "do daljnjega" s izuzetkom Hrvatske. Za zemlje regije zapadnog Balkana CSU odobrava "evropsku perspektivu" ali se protivi davanju bilo kakvih obećanja vezanih uz datum pristupa i garancija za pristup. CSU se isto tako zalaže i za nove forme vezivanja uz EU koje bi bile "ispod nivoa" punopravnog članstva.

„Ispod nivoa“ punopravnog članstva moglo bi podrazumijevati ideju „povlaštenog partnerstva“ koju su u maju prošle godine, tokom kampanje za izbore za Evropski parlament, zajednički potpisali i u nekoliko evropskih listova objavilo Angela Merkel i Nicolas Sarkozy.

Preuranjeni pristupi nekih članica EU su doveli do granice izdržljivosti, stoji u nacrtu CSU-a. Bavarski demokršćani se ovim vanjskopolitičkim istupom protive koalicijskom programu demokršćansko-liberalne vlade Angele Merkel u kojem ove jeseni, na zahtjev liberala, nije uvrštena klauzula o odbijanju proširenja EU na Tursku.

U posljednje vrijeme sve su češći euroskeptični glasovi u velikim zemljama Evropske unije, Francuskoj i Njemačkoj. Podrška turskom članstvu u Evropskoj uniji znatno opada tokom posljednjih godinu dana, kada francuski predsjednik i njemačka kancelarka sve češće javno iznose svoje negodovanje idejom punopravnog članstva Turske u Evropskoj uniji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije