Zgrada N/FSBiH pod hipotekom?

Radiosarajevo.ba
Zgrada N/FSBiH pod hipotekom?

Odavno je poznato da je N/FSBiH u finansijskim problemima. Krajem prošle godine Porezna uprava FBiH blokirala je transakcijski račun Nogometnog saveza BiH jer nije redovno izmirivao dužne porezne obaveze, odnosno nije redovno vršio uplate mjesečnih rata kao što je utvrđeno Sporazumom o plaćanju duga na rate, zbog čega je sporazum raskinut.

Nogometni savez BiH je do 25. decembra 2009. po zaključenom sporazumu trebao izmiriti iznos od 805.652,86 KM (14 rata duga).

Vezano: Porezna uprava blokiralna transakcijski račun N/FSBiH

Sporazum o reprogramiranju dugova između N/FSBiH i Porezne uprave Federacije BiH potpisan je na insistiranje UEFA-e i FIFA-e krajem 2008. godine. Po tom sporazumu Savez je trebao da u narednih pet godina, podijeljeno na mjesečne rate od 55.000 KM isplati dugovanja prema PU FBiH, koja iznose oko 2.800.000 KM.

Kako piše sarajevska štampa Porezna uprava najavila je pljenidbu imovine, ako Nogometni savez Bosne i Hercegovine i dalje bude kasnio sa ratama.

Iz Porezne uprave FBiH su pojasnili da, sukladno zakonu, slijedi poduzimanje prinudnih mjera - od blokade računa, te naplati duga od novčanih sredstava poreznog obveznika, popisu i pljenidbi, te prodaji imovine, a sve radi naplate dužnih poreznih obaveza, piše Oslobođenje.

Do sada se nikada nije dogodilo da jedna od članica UEFA i FIFA bankrotira ili ostane bez svoje imovine.

"Pokrenut je postupak prinudne naplate duga u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate", rekla je za Oslobođenje glasnogovornica Porezne uprave Adise Hamzić, te dodala kako će se na početku vršiti zapljena finansijskih sredstava sa računa NFSBiH, a ako ni to ne mogne pokriti dug, onda će se pristupiti prodaji pokretne i nepokretne imovine, što u prevodu znači - zgrade N/FSBiH.

Prema riječima glasnogovornice N/FSBiH Slavice Pecikoze čelnici Saveza još uvijek nemaju zvaničan stav po ovom pitanju.

Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić u utorak bi trebao razgovarati sa čelnicima Saveza o ugovoru, saradnicima i reprezentativnim terminima, a postavlja se pitanje kako iko može raditi u ovakvim uslovima, a za pretpostaviti je da Pape i ne zna šta ga čeka u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije