Srbija tuži Hrvatsku za genocid?

Radiosarajevo.ba
Srbija tuži Hrvatsku za genocid?

Pravni tim Srbije završio je rad na tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba 1991.-1995. godine. Tužba će uskoro biti predana Međunarodnom sudu pravde (ICJ), saznaje B-92, a prenosi Fena.

Pred tim sudom već je pokrenut proces u kome Hrvatska za genocid optužuje Srbiju.

Kako saznaje B-92, deset godina nakon što je ICJ-u upućena tužba Hrvatske kojom se Srbija tereti za genocid u sud će stići protutužba Srbije kojom se i Hrvatska tereti za isti zločin.

Čim budu završene tehničke pripreme, moguće i prije kraja 2009. godine, sudu će biti predana tužba u kojoj se navodi da su Srbi koji su početkom devedesetih godina živjeli u Hrvatskoj bili žrtve genocida.

Kako se saznaje, tvrdnje da je hrvatska vlast odgovorna za genocid bit će potkrijepljene pozivanjem na haške optužnice, kao i na procese koji su protiv optuženih za ratne zločine vođeni i u Hrvatskoj.

U tužbi će se naći podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i naravno tokom operacija Bljesak i Oluja.

Sudu će biti predočeni i podaci o žrtvama, i to ne samo onima koje su stradale u sukobima do 1995. godine, nego i onima koji su stradali nakon ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbjeglištva.

Tužba protiv Hrvatske sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugoga svjetskog rata. U tom kontekstu bit će spomenuto i masovno stradanje Srba u ustaškom logoru Jasenovac.

Podsjetimo, Hrvatska je neposredno nakon bombardiranja Jugoslavije 1999. godine ICJ-u podnijela tužbu u kojoj se traži da sud Srbiju proglasi krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži Beogradu da kazni sve počinitelje zločina, da Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu odštetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Sud je odbacio argumentaciju Srbije kako nije nadležan da presuđuje jer u vrijeme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica UN-a, a potom odredio i rok do 22. marta 2010. da Srbija, u skladu s procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

Iako je u međuvremenu bilo spekulacija da bi dvije zemlje mogle prevladati sukob dogovorom izvan sudnice, do njega nikada nije došlo, a Vlada Srbije je u novembru 2008. godine donijela odluku da odgovor na hrvatsku tužbu bude protutužba.

Tadić: Ne treba žuriti sa tužbom

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u četvrtak na sastanku sa Srbima iz regije da ne treba žuriti s podnošenjem tužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine i da bi bilo daleko bolje da ni Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije.

"Razmislit ćemo. Bilo bi dobro da Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije, nego da se ta pitanja rješavaju pojedinačno, u sudskim procesima koji ne bi podizali međunacionalnu tenziju", rekao je Tadić, a prenosi Fena.

Predsjednik Srbije je rekao da ne treba žuriti s podnošenjem protutužbe nego raditi postupno i mudro, jer se na taj način može ostvariti uspjeh, kao što je to bilo u vezi s podnošenjem kandidature za članstvo u Evropskoj uniji i viznom liberalizacijom.

"Nadam se da možemo poboljšati odnose s Hrvatskom", rekao je Tadić.

Deset godina nakon što je Međunarodnom sudu pravde upućena tužba Hrvatske kojom se Srbija tereti za genocid, u sud će stići protutužba Srbije kojom se i Hrvatska tereti za isti zločin.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije