Richard Henry Karadžićev branitelj

Radiosarajevo.ba
Richard Henry Karadžićev branitelj

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu još jednom je odbio žalbu Radovana Karadžića na odluku o imenovanju Richarda Harveyja za njegovog branitelja, javlja Fena.

"Optuženi nije uvjerio Vijeće da je registrar napravio pogrešku ili djelovao nerazumno kada je odlučio da izabere Richarda Harveyja da se pripremi za suđenje u ovom slučaju", navodi Sudsko vijeće u saopćenju.

Ured registrara ICTY-a u novembru ove godine je, po nalogu Sudskog vijeća, imenovao Richarda Harveyja za Karadžićevog branitelja. To je učinjeno nakon što je optuženi odbio da se pojavi na početku svog suđenja.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike srpske i vrhovni zapovjednik njezinih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i u još deset bh. općina, te za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja, počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Na odluku o postavljenju branitelja Karadžić se dva puta žalio, ističući kako nije izabrao branitelja po svojoj želji jer mu je registrar ponudio listu na kojoj je bilo samo pet odabranih advokata.

Na ovu žalbu odgovorio je i Ured registrara napominjući da su preostali advokati s liste bili nepodobni iz različitih razloga, kao što su sukob interesa, nedovoljno iskustvo ili nedostupnost tih osoba.

Karadžić se, između ostalog, žalio i zbog toga što su mu ponuđeni samo advokati iz zemalja NATO-a "koje su izvršile zračne napade na RS", te zbog činjenice da Harvey trenutno zastupa u žalbenom postupku Lahija Brahimaja, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koji je osuđen na šest godina zatvora za zločine nad srpskim civilima. Vijeće takav stav smatra "neodrživim".

"Vijeće ne sumnja da će Harvey pružiti djelotvornu i profesionalnu pravnu pomoć optuženiku. Također, argument optuženoga kako bi trebalo da izabere advokata koji nije iz zemlje NATO-a jeste, u najboljem slučaju, sumnjiv. Njegov pravni savjetnik Peter Robinson dolazi iz Amerike, zemlje koja je široko poznata kao vodeća NATO sila. Također, veliki broj njegovih pro bono savjetnika dolazi iz zemalja članica NATO-a", smatra Vijeće.

Suđenje Karadžiću nastavit će se 1. marta 2010. godine. Karadžić i dalje ima pravo da se sam brani, ali ukoliko i dalje bude odbijao da se pojavi na suđenju, zastupat će ga imenovani branitelj, javio je u četvrtak BIRN - Justice Report, a prenijela Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije