Woods sportista desetljeća

Radiosarajevo.ba
Woods sportista desetljeća

Unatoč seksualnim skandalima koji su u zadnje tri sedmice narušili ugled Tigera Woodsa, njegove uspjehe na golf terenima nemoguće je ignorisati, pokazao je u srijedu izbor američke novinske agencije Associated Press, u kojem je Woods proglašen za sportistu desetljeća.

Woods je osvojio 64 turnira širom svijeta, uključujući njih 12 iz masters serije. Izgubio je samo jednom kada je kao vodeći ušao u završnu rundu. Njegovih 56 pobjeda na PGA Touru u posljednih 10 godina čine ga neusporedivo uspješnijim od konkurenata.

Woods je u izboru urednika Associated Pressa od moguća 142 glasa dobio s 56.

Više od polovice glasova povučeno je nakon 27. novembra, kada je Woods doživio čudnu automobilsku nesreću u dvorištu svog prvog komšije blizu Orlanda na Floridi, nakon koje se počela otpetljavati 'trakavica' s njegovih najmanje 11 ljubavnica, koja sada već sedmicama puni stranice američkih tabloida.

Lance Armstrong, šestorostruki pobjednik Tour de Francea koji je preživio rak, u izboru je završio kao drugi s 33 glasa. Treći je Roger Federer, teniser s najviše Grand Slam titula u pojedinačnoj konkurenciji u istoriji, s 25 glasova.

Plivač Michael Phelps, koji je na OI u Pekingu osvojio osam zlatnih medala, završio je četvrti s 13 glasova. Peti je sa šest glasova Tom Brady, 'quarterback' New England Patroitsa, jedne od najtrofejnijih timova NFL-a. Šesti je sprinter Usain Bolt s četiri glasa. Još je pet sportista dobilo po jedan glas.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije