Hedberg: Ekspertski tim će biti zadovoljan radom IDDEEA-e

Radiosarajevo.ba
Hedberg: Ekspertski tim će biti zadovoljan radom IDDEEA-e
Bosse Hedberg
Bosnu i Hercegovinu će od 7. do 10. decembra posjetiti ekspertski tim Evropske komisije koji će provjeriti kako se ispunjavaju uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima koji se odnose na biometriju i sigurnost dokumenata, javlja Fena.

Bosse Hedberg, ambasador Švedske, zemlje trenutno predsjedavajuće Evropskom unijom, smatra da će evropski eksperti biti impresionirani radom i ulogom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, kao i opremom i načinom izrade biometrijskih pasoša, kojih se dnevno izda oko 1.000.

Međutim, švedski ambasador nije mogao da potvrdi da li je moguće da građanima BiH do aprila budu ukinute vize, ali se nada da bi to moglo da se desi do sredine naredne godine.

"Ne mogu da špekulišem s tačno određenim datumom, ali vjerovatno će se još raditi o određenim formalnostima. Nadam se da će sve to teći mnogo prije nego što su bila ranija nagađanja", rekao je Bosse nakon današnje posjete sjedištu IDDEEA-e u Banjoj Luci, prenosi Fena.

On je upoznao  realizaciju posebnog ugovora koji je krajem aprila ove godine potpisan između BiH i Švedske kojim je tamošnja vlada donacijom od 4.200.000 švedskih kruna pomogla uvezivanje općina u procesu izdavanja biometrijskih putnih isprava.

Finansijskim sredstvima iz ugovora opremljeni su općinski matični uredi i s odgovarajućom kompjuterskom opremom što je bio osnov za uspostavljanje infrastrukture za automatsku razmjenu digitalno potpisanih podataka na cijeloj teritoriji BiH.

Određena sredstva uložena su i u odgovarajuće obuke službenika matičnih ureda koji su zaduženi za unos i razmjenu podataka, što predstavlja suštinsku kariku u procesu izdavanja biometrijskih putnih dokumenata.

"Ovo što mi radimo je radi ubrzanja dolaska BiH na 'bijelu šengen listu', ali ipak glavni zadatak je na vladi i parlamentu da usvoje glavne odrednice i legislative", rekao je švedski ambasador.

Direktor IDDEA-e Siniša Macan pojasnio je da će ekspertska grupa od 7. do 10. decembra posjetiti lokalne MUP-ove za izdavanje dokumenata, a da će u februaru doći da bi ocijenila stanje u oblasti migracije i kontrole granica, odnosno vladavine prava i unutrašnjih poslova, a da bi nakon toga dala konačnu ocjenu o ispunjenosti uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

„Postoji procedura rada kako Evropska komisija ocjenjuje napredak. U zavisnosti od dinamike ispunjavanja obaveza institucija BiH ocijenjen je dobar napredak u pogledu izdavanja identifikacionih dokumenata i shodno tome donesena je odluka da u decembru dođe ekspertski tim", rekao je Macan.

U BiH je do sada izdat 22.941 biometrijski pasoš i zaprimljeno oko 26.000 zahtjeva. Nadležni ističu da se pasoši izdaju nesmetano i uobičajenom dinamikom, javlja Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije