Voditelju nacističkog radija tri godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Voditelju nacističkog radija tri godine zatvora
nacisticki_skup_dpa.jpg
Foto: DPA

Dvadesetčetverogodišnji mladić je osuđen na dvije godine i devet mjeseci zatvora jer je nekoliko mjeseci vodio neonacistički radio na internetu, saopćio je u utorak jedan berlinski sud, javljaju agencije.


Drugi optuženik je osuđen na dvije godine i pet mjeseci, a još pet osoba je dobilo kazne od godinu dana do 16 mjeseci zatvora na suđenju održanom u ponedjeljak.

Dvojica glavnih okrivljenika su već ranije osuđivana, uglavnom u vezi s neonacističkom ideologijom.

Sedmorici članova grupe se sudilo za zločinačko udruživanje, poticanje na rasnu mržnju, poticanje na nasilje i za korištenje simbola antiustavnih organizacija.
 
Radio pod nazivom European Brotherhood Radio (Radio evropskog bratstva) objavljivao je na internetu od juna 2006. do marta 2009. godine neonacističku muziku, razgovore sa zvaničnicima ekstremne desnice, pozive na rasnu mržnju i revizionističke govore, piše Fena.


Na internetskoj stanici ovog radija moglo se pročitati uputstvo za izradu eksplozivnih naprava.

Među optuženim je bila i jedna 31-godišnja žena (Sandra F.) koja je službi za zaštitu ustava u Donjoj Saksoniji poslužila kao doušnik.

Ona je dobila kaznu od 16 mjeseci zatvora jer je sud vodio računa o činjenici da je ona privukla pažnju vlasti na postojanje ovog radija, što je omogućilo da se ranije prekinu te aktivnosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije