Kacin: Kandidatura Srbije u ovom trenutku nerealna

Radiosarajevo.ba
Kacin: Kandidatura Srbije u ovom trenutku nerealna

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da je nerealno da Srbija do kraja 2009. godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropsku uniju.

"Kandidatura je velika stvar, zato moramo biti realni. To nije i ne smije biti igra pokera, nego igra s jasnim pravilima po kojima se stiče povjerenje svih 27 država članica, institucija EU, susjeda Srbije i ostalih zemalja kandidata, sadašnjih i budućih", rekao je Kacin za "Blic".

Kacin se zapitao i kome koristi kandidatura na koju nema odgovora i naveo da je trenutak za njeno podnošenje onda kada se može očekivati pozitivan ishod, piše B92.net.

"Pravi pristup je uporan rad koji se bogato nagrađuje. To je Srbija u slučaju ukidanja viza uspela jer je samu sebe osposobila i promijenila", rekao je Kacin.

Govoreći o promjeni stava Holandije prema Srbiji, evropski izvjestilac je rekao da ne stoji Holandija između Srbije i EU, već haški bjegunci Ratko Mladić, Goran Hadžić i oni koji im pomažu.

"Oni su prepreka, a ne Holandija", rekao je Kacin.

Odgovarajući na pitanje o svojoj nedavnoj kritici izjava ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, on se zapitao da li Srbija ima više vanjskih politika.

"Zar Srbija ima više vanjskih politika? Za svaku priliku i svake uši drugačiju?", rekao je Kacin.

On je ocijenio da takva nedosljednost nije dobra za Srbiju u očima EU, čijih 27 država članica, kako je rekao Kacin, svoje poglede izražava sa znanjem da izjave jedne zemlje u svakom trenutku prate sve ostale, piše B92.net.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije