Šintori ponovo jašu

Radiosarajevo.ba
Šintori ponovo jašu

Iako im je rješenjem veterinarske inspekcije od 18. maja 2009. godine naređeno da svoj rad odmah usklade sa propisima Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, šintori to shvataju na svoj način i koriste svaki povod da rade po starom, umjesto selektivnog hvatanja.

Po novom zakonu nije dozvoljeno eutanizirati psa. Higijenski servis bi trebao hvatati životinje, sterilizirati ih i smještati u prihvatilište, tako da šintori sada mogu samo da uklanjaju mrtve životinje sa ulica, dok žive pse smiju hvatati samo u slučaju napada na ljude, a i to samo ukoliko imaju nalog iz Kantonalne veterinarske stanice.

Tako već izvjesno vrijeme rade u Vogošći, na opće zadovoljstvo većine lokalnog stanovništva i načelnika općine.

13. novembra ove godine, šintori su u jutarnjim satima upali na privatni posjed Adila Šehića u ulici Barice 21 u Vogošći i pokušali uhvatiti njegovog svezanog psa, aljaškog malamuta.

Adilov susjed ih je primjetio i spriječio u nakani. Pozvana je policija i o svemu sačinila službenu zabilješku, a slijedi i tužba.

Ovakvo ponašanje djelatnika jedne javne ustanove, obeshrabruje sve one koji iniciraju rješavanje problema na uljudan i civiliziran način.

Podsjećamo, svaka općina je, po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, dužna do 8. aprila 2010. osigurati sklonište za životinje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije