ICTY: Potvrđena optužnica protiv Tabakovića

Radiosarajevo.ba
ICTY: Potvrđena optužnica protiv Tabakovića
Tribunal je potvrdio optužnicu Tužilaštva u Haagu koja je podignuta 30. oktobra ove godine, te naložio da će ostati povjerljiva do daljnjeg.

„U skladu sa pravilima Tribunala optužnica se potvrđuje na osnovu dokumenata koji su priloženi od strane Tužilaštva, a na osnovu kojih, prema mišljenju Suda, postoje dovoljni dokazi na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da je optuženi počinio djelo“, stoji u odluci koju je potpisao sudija Howard Morrison.

Prema neslužbenim informacijama, Tabakoviću se na teret stavlja nepoštivanje Suda, što je u vezi sa suđenjem Milanu i Sredoju Lukiću.

Milan Lukić je nepravosnažno osuđen na doživotnu, a Sredoje na dugotrajnu kaznu zatvora od 30 godina, zbog zločina počinjenih na području općine Višegrad.

Postupak protiv Lukića pred Haškim tribunalom je u žalbenoj fazi.

Tabaković, kako Justice Report saznaje, prije rata je radio kao policajac u Višegradu i prema tvrdnjama žrtava taj grad napustio je početkom ratnih dejstava.

bim.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije