Ćiro: Srce na teren!

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Srce na teren!

Foto: Reuters

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će na stadionu Luz u Lisabonu u 21,30 sati po našem vremenu odigrati prvi susret dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi protiv Portugala. Ovo je treći put da BiH ima priliku da ode na neko veliko takmičenje, a prethodna dvije prilike smo propustili protiv Danske i Srbije.

Izabranici Miroslava Ćire Blaževića pokazali su se kao jak kolektiv koji je u grupi 5 zauzeo drugu poziciju ispred reprezentacija kao što su Turska i Belgija. Portugal je dosta 'tvrd orah'. U kvalifikacijama su izgubili svega jednu utakmicu i primili samo 5 golova.

"Mom­ci su pra­vi, oni že­le us­pjeh kao i svi mi. Ja sam za­bri­nut, ali ne i upla­šen. Za­bri­nut sam, sil­no že­lim da mo­ji igra­či shva­te ko­ji je put naj­si­gur­ni­ji do us­phe­ha. Je­dva če­kam da pro­đe ovih 'ne­ko­li­ko' sa­ti do uta­kmi­ce, da uđem u svla­či­oni­cu i ka­žem mom­ci­ma: Da­nas mo­ra­te srce os­ta­vi­ti na te­re­nu, po­tro­ši­ti po­slje­dnji atom sna­ge za naš po­no­sni na­rod", rekao je za San selektor Blažević.

Ono što brine bh. javnost je činjenica da čak devet igrača imaju kartone.

"Ako ćemo pobijediti, neka svi dobiju karton. Ovo je takva utakmica da uzmaka ne smije biti. Koga vidim da se čuva, gotov je. Mrtav za mene. Moramo se boriti do zadnje kapi krvi. Ovo je šansa generacije i znam da će svi dati više nego što realno mogu da ostvare dobar rezultat", rekao je Ćiro za Dnevni avaz.

Sastav našeg tima odavno se zna: u zadnjoj liniji su Jahić, Nadarević i Spahić, po bokovima Ibričić i Salihović. Muratović, Rahimić i Misimović će igrati u vezi, dok će u napadu biti Džeko i Ibišević. Jedina dilema je golman.

"Djece mi moje, ne znam ko će braniti. Hasagić je, to sam već milion puta ponovio, prvi izbor. U to ne treba niko da sumnja. Ali, samo spremni Hasagić. Moram biti siguran da se neće ponoviti Istanbul, kada je u drugom poluvremenu morao izaći", rekao je za Dnevni avaz selektor Blažević i dodao: "Takve stvari destabiliziraju ekipu na terenu. Zato, ako budem sasvim siguran da će Hasagić izdržati meč bez problema, branit će."

Ni sam Hasagić nije siguran da li je spreman za ovaj susret.

"Sigurno je da me vuče želja da stanem na gol. Jedva čekam taj momenat, ali da li sam spreman, ne znam. Imao sam pauzu koja se, vjerovatno, osjeti. Na selektoru je da odluči, ali čini se da je i on neodlučan. U jednom me momentu eliminirao, pa mi onda rekao da ćemo vidjeti kako ću biti pred utakmicu", rekao je naš golman.

Igrati pametno

"Glupo je misliti da se s njima možemo nadigravati. Mislim da bi bilo najpametnije strpljivo čekati da nam se ukaže prilika. Opet, smatram da bi bilo pogrešno previše se zatvoriti. Trebalo bi malo spustiti loptu i igrati polako, pametno i bez pritiska", rekao je Hasagić.

Sličnog mišljenje ima i Edin Džeko, napadač Wolfsburga i bh. reprezentacije.

"Oni će sigurno navaliti svim silama kako bi što brže postigli gol i riješili pitanje putnika na Svjetsko prvenstvo u prvom meču baraža. Zato mi moramo biti mirni, hladnokrvni, spremni na sve. Nema sumnje da ćemo i mi imati svoje šanse i moramo učiniti sve da ih iskoristimo. Bit će presudno koliko budemo dobro stajali u defanzivnom bloku", rekao je za Dnevni avaz Edin Džeko, drugi strijelac kvalifikacija.

Ulaznice rasprodate

Portugalski mediji tvrde da su prodate sve ulaznice. Na stadionu se očekuje oko 62.000 gledalaca, ali to ne brine Edina Džeku.

"Neće utjecati loše. Većina nas je igrala na sličnim stadionima i u atmosferi koja je, vjerovatno, bila užarenija od ove koja nas očekuje na Lužu. Što se mene tiče, takva atmosfera može biti samo dodatni motiv da odigram što bolje jer uživam igrati kada je stadion pun, a publika bučna", rekao je napadač Wolfsburga.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije