Pronađena 'značajna količina' vode na Mjesecu

Radiosarajevo.ba
Pronađena 'značajna količina' vode na Mjesecu
Američka svemirska agencija NASA objavila je kako je u svojoj nedavnoj istraživačkoj misiji na Mjesecu pronašla značajne količine vode.

Ova vijest daje nade da bi se u skorijoj budućnosti na tom Zemljinom satelitu mogla osnovati ljudska baza. Voda za takvu bazu ima mnogostruki značaj. Osim što je važna kao piće, iz nje se elektrolizom mogu stvarati vodik i kisik. Kisik je neophodan za disanje, a zajedno s vodikom važan je kao gorivo za moguće strojeve ili letjelice koje bi se lansirale dalje u svemir.

Naučnici su prošli mjesec također konstruirali raketni motor koji se pokreće mješavinom vode i čestica aluminija, koji bi se mogao puniti na Mjesecu, Marsu ili nekim drugim tijelima na kojima ima vode.

U svom današnjem priopćenju NASA kaže kako ovaj uspjeh istraživanja, u kojem su dvije letjelice prošli mjesec udarile u površinu Mjeseca, otvara novo poglavlje u razumijevanju tog nebeskog tijela.

"U ekstazi smo", rekao je Anthony Colaprete, vodeći znanstvenik u misiji LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). "Koncentracija i raspored vode i drugih tvari zahtijevaju dodatna istraživanja, međutim, sada sa sigurnošću možemo reći da u krateru Cabeus ima vode", rekao je Colaprete i dodao da je svaka mogućnost kontaminacije s letjelice Centaur isključena.

NASA je 9. oktobra uspješno bombardirala Mjesec projektilom Centaur koji je u površinu Zemljina satelita udario oko 13:30 sati kako bi otkrio ima li na njemu značajnijih zaliha vode. On je uvis izbacio stotine tona materijala kroz koji je četiri minute kasnije prošla letjelica LCROSS i analizirala njegov sastav. Projektil misije vrijedne 79 miliona eura udario je u južni pol Mjeseca snagom ekvivalentnom eksploziji tone i pol TNT-a.

Naučnici su zaleđenu vodu potražili u krateru na mjestu koje se nalazi u vječnoj sjeni tako da ona nije mogla ispariti pod utjecajem Sunca. Vjeruje se da je na Mjesec stigla na kometima.

Brojni promatrači na Zemlji prošli su mjesec bili razočarani jer nisu vidjeli spektakularan prizor sudara kakav se očekivao. Dr. Colaprete objašnjava kako se prašina digla u vis oko dva kilometra, malo iznad visine ruba kratera, što nije bilo dovoljno da bi je astronomi teleskopima zabilježili.

Svemirska agencija najavljuje nastavak započetih istraživanja jer naučnici vjeruju kako se u vječnoj sjeni kratera kriju i brojne druge tajne među kojima i ona o nastanku i razvoju Sunčevog sistema.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije