Gavran: Strane investicije ovise o pritvatizaciji u FBiH

Radiosarajevo.ba
Gavran: Strane investicije ovise o pritvatizaciji u FBiH
Strana ulaganja u BiH u narednom periodu najvećim dijelom zavisit će od plana privatizacije u Federaciji BiH i njegove realizacije, rekao je Srni projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

"Najveće kompanije, poput BH Telecoma, neće biti privatizovane uskoro, što znači da se ne mogu očekivati spektakularne investicije, poput one u Telekom Srpske", smatra Gavran.

Prema njegovim riječima, prodaja manjinskih udjela u drugim uspješnim kompanijama sa značajnim udjelom državnog vlasništva, poput "Energoinvesta" i "Bosnalijeka", ako se i ostvari, može jedino donijeti neke "pristojne" sume novca, u smislu da ukupan obim ulaganja održi na jednakom ili blago povećanom nivou u odnosu 2009. godinu.

On je istakao da bez pravih, novih "greenfield" ulaganja i pokretanja potpuno novih projekata, prije svega proizvodnih, nema nikakvog razloga za optimizam.

Gavran je dodao da ulaganja u strane trgovačke centre ili poslovne zgrade banaka u stranom vlasništvu lijepo djeluju statistički, ali upućuju na potpuno izvjestan i dugoročan odliv novca iz BiH i produbljivanje ekonomske eksploatacije u BiH i zaostajanja u razvoju.

"U budućnosti treba podržati domaće ulagače, jer iako skromnijih resursa, oni su puno izglednija šansa za ulaganja, obzirom da bolje poznaju situaciju i znaju da naša permanentna politička nestabilnost koja odvraća strane ulagače traje već toliko dugo da su se navikli na nju i nimalo ih ne iznenađuje, niti imaju razloga čekati njen prestanak i odlagati ulaganja zbog toga", naglasio je Gavran.

srna/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije