UN: Razmatra se izvještaj Richarda Goldstonea

Radiosarajevo.ba
UN: Razmatra se izvještaj Richarda Goldstonea
Generalna skupština UN-a u četvrtak će nastaviti debatu, započetu u srijedu, o izvještaju o izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze i glasati o rezoluciji koju su predložile arapske zemlje i Pokret nesvrstanih.

U izvještaju koji je sastavio Richard Goldstone osuđuju se i Izrael i militanti Hamasa za ratne zločine u tronedjeljnom sukobu, započetom 27. decembra 2008.

Obje strane se, ujedno, pozivaju da nezavisno istraže optužbe u određenom roku, ali se ipak oštrije kritikuje Izrael za prekomjernu upotrebu sile i propust da zaštiti palestinske civile.

Očekuje se da će neobavezujuća rezolucija o izvještaju biti usvojena od strane skupštine koja ima 192 zemalje članica.

U nacrtu rezolucije se poziva da generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon podnese Goldstoneov izvještaj od 575 stranica Vijeću sigurnosti, odakle bi se mogao uputiti u Međunarodni krivični sud u Haagu, ukoliko se ne provedu kredibilne interne istrage.

Mandat za istragu ofanzive Goldstoneovom timu od četiri člana dalo je Vijeće sigurnosti UN-a za ljudska prava, a izvještaj je objavljen 15. septembra.

Pošto u Generalnoj skupštini UN-a nema prava veta, rezolucija će dobiti većinu, mada se ne zna tačno kada će se glasati, javio je Tanjug.

SAD, glavni saveznik Izraela, jedna su od malog broja zemalja koji će glasati protiv rezolucije.

Očekuje se da će većina od 27 zemalja Evropske unije uzdržati, ali se vode pregovori s Arapima o tekstu koji bi odgovarao Evropljanima.

U ofanzivi pokrenutoj zbog pojačanog raketiranja Izraela iz pojasa Gaze poginulo je, prema palestinskim tvrdnjama, 1.400 Palestinaca, najviše civila, a na izraelskoj starni bilo je 13 žrtava, uključujući 10 vojnika. Izrael tvrdi da je žrtava bilo manje - 1.166, i manje od 30 civila.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije