Delegacija Vlade RS-a u SAD-u razgovarala s kongresmenima i senatorima

Radiosarajevo.ba
Delegacija Vlade RS-a u SAD-u razgovarala s kongresmenima i senatorima
Delegacija Vlade Republike Srpske, trećeg dana posjete Vašingtonu, imala je niz sastanaka s članovima Kongresa i Senata Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz entitetske vlade.

„U toku ovih sastanaka, članovi delegacije iznijeli su jasan stav da domaći lideri u RS-u i BiH treba da se dogovore o načinu rješavanja ključnih pitanja potrebnih za evropske integracije. Također, oni su izrazili zabrinutost zbog nastojanja da se pitanje ustavnih promjena nametne kao neophodno za zatvaranje OHR-a, suprotno kominikeu Vijeća za implementaciju mira u kojem je decidno navedeno da ustavne promjene nisu uslov za zatvaranje OHR-a", saopćeno je.

U razgovoru sa kongresmenima i senatorima SAD-a članovi delegacije su prenijeli stav entitetske Vlade da je u ovom trenutku neprihvatljivo iniciranje pitanja ustavnih promjena jer će to pitanje biti aktuelno u procesu pregovora o priključenju Evropskoj uniji, kao što je bio slučaj i sa drugim državama u procesu evropskih integracija.

Članica Kongresa SAD-a Melisa Bin, koja je kopredsedavajuća Kongresnog srpskog kokusa, izrazila je razumijevanje za stavove delegacije Vlade RS-a o neophodnosti dogovora domaćih lidera u RS-u i BiH u cilju pronalaženja prihvatljivih rješenja za sve konstitutivne narode u procesu evroatlantskih integracija.

„Melisa Bin je posebno izrazila razumijevanje za zabrinutost delegacije Vlade RS-a sadašnjim pristupom predstavnika međunarodne zajednice u vezi sa ustavnim i drugim reformama", saopćeno je.

Senator Rodžer Viker, koji je posjetio BiH tokom jula, bio je veoma zainteresovan za najnoviji razvoj događaja i stavove RS-a, a članovi delegacije Vlade RS-a susreli su se i sa kongresmenom Piterom Roskamom, kao i službenicima kongresmena Albia Siresa i člana Kongresa Šeli Berkli.

U toku ovih sastanaka, ministar pravde Džerard Selman je istakao jasan stav Vlade RS-a u vezi sa funkcionalnom raspodjelom državne imovine u BiH, čime bi bio ispunjen i posljednji uslov za zatvaranje OHR-a.

Četvrtog dana posjete, delegacija Vlade Republike Srpske sastat će se sa kongresmenom Majklom Mek Mahonom i Tedom Poom, kao i sa službenicima kongresmena Gasa Bilirakisa i Grišama Bareta i senatora Džordža Voinoviča.

Delegaciju Vlade Republike Srpske čine: Džerard Selman, ministar pravde, Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Vlado Blagojević, generalni sekretar, i Gordan Milošević, savjetnik predsjednika Vlade Milorada Dodika.

fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije