Slovenci hoće referendum o novom porodičnom zakonu

Radiosarajevo.ba
Slovenci hoće referendum o novom porodičnom zakonu

Većina Slovenaca smatra da bi o promjenama porodičnog zakonika, koje između ostalog predviđaju izjednačavanje bračne i izvanbračne zajednice s istospolnim zajednicama, trebalo odlučivati na referendumu, a ne u parlamentu, pokazala je anketa koju je u utorak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Zakon prema kojemu bi porodica bila definirana šire od klasične porodice koju čine otac, majka i njihova djeca, a istospolne zajednice bile gotovo izjednačene s bračnom i izvanbračnom vezom muškarca i žene, nalazi se u javnoj raspravi, a 74 posto ispitanika smatra da bi ga trebalo dati na odlučivanje na nacionalnom referendumu, a ne da o njemu odlučuju stranke u parlamentu, pokazala je "Dnevnikova" anketa sa 700 ispitanika.

Gotovo dvije trećine učesnika ankete navode da se zauzimaju za dosadašnju definiciju porodice kao raznospolne životne zajednice koju čine roditelji i djeca, a ostali bi prihvatili i drukčiju definiciju i smatraju da bi referendum o porodičnom zakonu bio protuustavan jer bi o pravima manjina odlučivala većina.

Čak 71 posto ispitanih izjasnilo se za zakonske promjene po kojima bi djecu smjeli usvajati i izvanbračni partneri, ali se više od 60 posto ispitanika protivi mogućnosti da se to dopusti i osobama homoseksualne orijentacije koje zajedno žive. Tu mogućnost naime predviđa novi prijedlog porodičnog zakonika, a mišljene su uglavnom situacije da osobe koje su prije živjele u heteroseksualnoj vezi iz koje imaju djecu mogu kasnije djecu odgajati zajedno s istospolnim partnerom nakon što razvrgnu prijašnju bračnu zajednicu.

Istraživanje ljubljanskog "Dnevnika" dalo je zanimljive odgovore i na pitanje kako su Slovenci zadovoljni sa svojim sadašnjim životnim zajednicama, odnosno partnerima. Visokih 74 posto onih koji su vjenčani tvrde da su zadovoljni svojim statusom, a 19 posto da bi se, kad bi mogli još jednom birati, radije odlučili za izvanbračnu zajednicu. S druge strane, 61 posto onih koji danas žive u izvanbračnoj zajednici kažu da su njome zadovoljni, a kad bi moglo ponovno birati 30 posto bi se radije odlučilo za brak. Od osoba koje nisu ni u kakvoj stalnoj vezi, 48 posto navelo je da bi odabralo brak, a 46 posto da bi radije živjelo u izvanbračnoj zajednici.

hina/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije