UN: Svaki šesti stanovnik Zemlje gladuje

Radiosarajevo.ba
UN: Svaki šesti stanovnik Zemlje gladuje

Prema posljednjem izvještaju Ujedinjenih naroda, objavljenom u povodu nedavnog Svjetskog dana hrane, broj gladnih i neuhranjenih u svijetu raste, što dovodi u sumnju ostvarivost napora svjetske organizacije i međunarodne zajednice da do 2015. godine prepolove broj onih kojima je pomoć u hrani neophodna da bi živjeli.

Mnoga djeca u Indiji po deponijama otpada i smeća traže hranu, njihovi vršnjaci u Etiopiji su na granici preživljavanja…. To su samo dva od mnogih žalosnih primjera koji ilustriraju problem gladi u svijetu.

Po prvi put u povijesti čovječanstva više od milijardu osoba živi ispod granice gladi. Prošle godine taj broj porastao je za 105 miliona nevoljnika i sada je svaki šesti stanovnik Zemlje svakodnevno bez dovoljno hrane.

Avinash Kumar, predstavnik britanske humanitarne organizacije Oxfam za Indiju, ističe da se problem nedostatka hrane u njegovoj zemlji stalno uvećava za posljednjih 10, 15 godina:

“U Indiji 47 procenata djece je neuhranjeno. To je više od jedne trećine ukupno gladnih u svijetu.”

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda, Azija i zemlje pacifičkog regiona imaju i najviše gladnih - 642 miliona - a zatim zemlje sub-saharske Afrike - 256 miliona.

Svjetska proizvodnja hrane mora biti povećana za 70 procenata

Sub-saharske države teško su posebno pogođene visokim cijenama hrane i energije, te sadašnjiom ekonomskom recesijom.

Suresh Babu, predstavnik Instituta za međunarodnu politiku hrane, kaže:

“Kada govorimo o ekstremno ozbiljnim situacijama u pojedinim zemljama, to su Demokratska Republika Kongo, Burundi, Chad, Eritreja, Siera Leone i Etiopija.”

Ann O'Mahony, regionalna koordinatorka humanitarne organizacije Briga za svijet, sa sjedištem u Nairobiu u Keniji, ukazuje na činjenicu da je u 13 afričkih zemalja nivo gladi porastao prošle godine.

“Sub-saharski region je najugroženiji i tom prostoru najpotrebnija je pomoć, i kada su u pitanju političke reforme, i ako govorimo o suradnji, i kada je riječ o podršci razvoju.”

Sve veći broj gladnih i neuhranjenih je veliki, vrlo taman oblak nad ukupnim naporima međunarodne zajednice. Čak ni na Svjetski dan hrane, obilježen je u prošli petak, nije bilo neke dobre i ohrabrujuće vijesti unatoč svim ulaganim naporima. Cilj Ujedinjenih naroda je do 2015. godine broj gladnih smanjiti za polovinu. Da bi to bilo ostvareno, stručnjaci ukazuju da su mnogo, mnogo veće investicije u poljoprivredu neophodne.

Inače, svjetska proizvodnja hrane morala bi biti povećana za 70 procenata da bi svih 9 milijardi ljudi, koliko se predviđa da će ih živjeti na Zemlji 2050. godine, imali šta i dovoljno da jedu.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije