Evropski zvaničnici o bezviznom režimu u BiH

Radiosarajevo.ba
Evropski zvaničnici o bezviznom režimu u BiH

Sada je već pitanje dana kada će se okončati proces dodatne podrške Evropskog parlamenta ubrzanom ukidanju viza za BiH, nakon što je uobličen prijedlog da se BiH i Albanija uvjetno pridruže Makedoniji, Srbiji i CG u bezviznom režimu.

O mogućnosti da bi, ne čekajući proceduru, čim ispune preostale uvjete, BiH i Albanija dobile i ukidanje viza, oglasio se i Vanjsko-politički komitet EP dajući toj mogućoj rezoluciji parlamenta punu podršku.

Naredni komitet koji se o tome treba izjasniti je i Komitet za unutrašnje poslove gdje je najžešće protivljenje prijedlogu izrazila švedska parlamentarka Anna Maria Corazza Bildt, inače supruga ministra vanjskih poslova Švedske i aktuelnog predsjedavajućeg Vijećem EU Carla Bildta:

Gospođa Bildt, kaže, između ostalog i ovo:

"Nemojte da varamo bosanskoherecegovačke narode. Ovaj prijedlog doslovno glasi: reći ću ti da prelaziš sa crne na bijelu listu, sa negativne na pozitivnu, ali vrata ostaju zaključana! Vizu svakako nećeš dobiti, jer je krijem ispod stola."

Kacin: Balkanski angažman Bildtovih je neshvatljiv

Za evropskog parlamentarca iz Slovenije Jelka Kacina neobjašnjiv je balkanski angažman Bildtovih, kojima, po njemu, nije bio dovoljan "butmirski cirkus":

Vezano: Butmir: EU i SAD ultimatum domaćim političarima

"Jednostavno, ne možes razumjeti da na drugoj strani neka druga osoba, koja nosi isto prezime i u srodstvu je sa tim istim Bildtom, ovde, u Evropskom parlamentu galami protiv uključivanja BiH u paket pet država koje napreduju ka ukidanju viza…. To je stvarno van pameti. To neko ko nikada nije bio u Bosni i Hercegovini ne bi napravio. A sada se dešava da osobe koje su živjele i radile u Bosni i Hercegovini rade na štetu Bosne i Hercegovine. To je stvarno van pameti. Neko bi rekao da je skandinavski… Nije, to je balkanski pristup par exelans kojeg se mora skinuti što je moguće prije."

A gospođa Bildt dodaje i objašnjenje koje ne pojašnjava mnogo:

"Ne, nisam bila protiv tog prijedloga… Samo sam željela da se to uradi na način na koji je to jedino moguće… Jer, jer ako nismo realistični, tada rizikujemo kašnjenje cijelog procesa, a to je posljednje što želim".

Struja u Komitetu koju predstavlja Bildtova želi Evrospkoj komisiji prepustiti odluku o tome da li je i kada će BiH biti spremna za bezvizni režim, slažući se sa argumentima Komisije i predsjedništva EU da bi dodavanje BiH i Albanije spisku za zemalja za bezvizni režim, u trenutku kada je pravni proces ukidanja viza za Srbiju , Crnu Goru i Makedoniju već započeo, moglo dovesti do dodatnih komlikacija i kašnjenja.

Drugi, BiH naklonjeniji u Evropskom parlamentu, ne žele gubiti vrijeme, vjerujući da bi makar i uvjetan prolaz zemlje na bijelu listu imao višestruko dobar odjek na terenu.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije