BiH i Albanija uvjetno na "bijeloj šengen listi"

Radiosarajevo.ba
BiH i Albanija uvjetno na "bijeloj šengen listi"

Sistem za izdavanje biometrijskih pasoša je spreman, izjavila je danas za Fenu glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amila Opardija.

Nijemci krivi za kašnjenje


S druge strane, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj kazala je Feni da je njemačka kompanija Bundesdruckerei, koja je dobila posao izrade pasoša, još ranije izvijestila ovo ministarstvo da obećana količina od 5.000 pasoša, koja nije bila predviđena ugovorom, nije mogla biti isporučena do 25. septembra zbog kvara na pogonima u kojima se izrađuju korice pasoša.

Iz Bundesdruckereija su dalje naveli da se prva ugovorena isporuka biometrijskih pasoša ne može očekivati prije 9. oktobra, a da će doći najkasnije do 15. oktobra, kazala je Rulj.

Ako do toga dođe, oni građani koji predaju zahtjev za pasoš od 15. oktobra trebalo bi da dobiju nove biometrijske putne isprave.

Rulj naglašava da u Ministarstvu civilnih poslova žele da se s izdavanjem biometrijskih pasoša krene što prije jer je to jedan od najvažnijih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

Uvjetni bezvizni režim

Vanjskopolitički komitet evropskog Parlamenta podržao je prijedlog slovenske parlamentarke Tanje Fajon da BiH i Albanija uvjetno uđu na Bijelu šengensku listu, javio je dopisnik BHT 1 iz Bruxellesa Elvir Bucalo.

To, praktično, znači da bi za građane BiH, ukoliko prijedlog dobije potporu na parlamentarnom zasjedanju, bezvizni režim bio uspostavljen onog trenutka kada BiH ispuni uvjete iz Mape puta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije