SDS poziva SNSD i PDP da ne učestvuju u razgovorima o promjeni Ustava

Radiosarajevo.ba
SDS poziva SNSD i PDP da ne učestvuju u razgovorima o promjeni Ustava
Srpska demokratska stranka (SDS) ponovno je u nedjelju pozvala SNSD i PDP da ne učestvuju na najavljenim razgovorima o promjeni Ustava BiH u NATO-ovoj bazi na Butmiru u Sarajevu.

U saopćenju SDS upozorava da je Narodna skupština RS-a u svojim aktima definirala da se budući razgovori o ustavnim promjenama mogu voditi isključivo u institucijama sistema.

"Takav stav je do sada javno, pa i na sastanku SDS-SNSD, izražavao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Stoga je neprihvatljivo da ambasada SAD-a prema svojim željama određuje ko će u ime RS-a voditi pregovore, umjesto da to učine entitetske institucije koje za to jedine imaju legitimitet", smatra SDS.

Stranka upozorava i da je prilikom nedavne predaje Akcionog plana za priključenje (MAP) BiH u NATO generalni sekretar toga vojnog saveza, nasuprot dotadašnjim uvjeravanjima člana Predsjedništva BiH iz RS-a, postavio promjene Ustava BiH kao jedan od uvjeta za priključenje Alijansi.

"Napominjemo da većina građana RS-a ne podržava ulazak u NATO, kao i da zbog odnosa NATO-a prema Srbima u nedavnoj prošlosti sumnjaju u njegove dobre namjere", tvrdi SDS.

Ističe i da ne treba pristati da se razgovori o najvažnijem pitanju za budućnost RS-a vode u NATO bazi "koja i nije pod suverenitetom BiH". Zbog teme sastanka i mjesta na kome se održavaju SDS smatra kako se "evidentno radi o svojevrsnom pokušaju organizovanja Daytona 2".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije