Špirić u Istanbulu razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke

Radiosarajevo.ba
Špirić u Istanbulu razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Istanbulu s potpredsjednikom Svjetske banke za regiju Evrope i centralne Azije Filipom Le Uruom.

Špirić je informirao potpredsjednika Svjetske banke o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, saopćila je u nedjelju Služba za informiranje Vijeća ministara.

Na sastanku je razgovarano o portfoliju Svjetske banke koji se trenutno sastoji od 12 IDA kredita, jednog IBRD zajma, te tri GEF granta, a ukupan iznos sredstava u okviru 16 odobrenih projekata je 267,4 miliona dolara.

Predsjedavajući je naglasio potrebu postizanja veće efektivnosti projekata te zatražio da BiH ostane u fokusu dobijanja kredita pod povoljnim IDA uvjetima. 

Špirić je naglasio da se BiH suočava s velikim izazovima, s posebnim osvrtom na reformu socijalnog sektora.

Potpredsjednik Svjetske banke je izrazio zabrinutost zbog odluke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da prihvati zahtjeve učesnika protesta ratnih veterana u Sarajevu. 

Predsjedavajući Špirić je istaknuo da bi se vlasti u BiH morale pridržavati preuzetih obaveza iz Pisma namjere o zaključivanju stand-by aranžmana s ciljem očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, kaže se u saopćenju Službe za informisanje Vijeća ministara.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije