Olimpijada u Brazilu - Obamin poraz

Radiosarajevo.ba
Olimpijada u Brazilu - Obamin poraz

Foto: Telegraph.uk

Uvjerljivi poraz Chicaga u kandidaturi za dobivanje OI 2016. mediji su komentirali kao ‘poniženje’ za američkoga predsjednika, analizira u nedjelju "Jutarnji list"

Pokazalo se da i brand Baracka Obame ima svoje granice, tako je urednik BBC-ja za Ameriku, Mark Mardell, prokomentirao nedvojbeni politički poraz američkoga predsjednika, koji unatoč izravnom lobiranju u Kopenhagenu nije uspio izboriti da njegov grad Chicago postane domaćin OI 2016., nego je ponižavajuće izgubio od Rio de Janeira.

Dan nakon za neke iznenađujuće pobjede brazilskoga grada u kandidaturi za Olimpijske igre, koja će zasigurno dati novi vjetar u leđa južnoameričkoj državi koja upravo prolazi kroz gospodarski boom, američki i europski mediji raspisali su se o političkim posljedicama neuspješnog Obamina lobiranja.

Obama: Ponosan sam

“Ozbiljno poniženje za predsjednika”, objavio je Chicago Tribune, dok je konzervativni Drudge Report slavodobitno objavio: “Ego je sletio, svijet odbio Obamu”.

Članove Međunarodnog olimpijskog odbora očito nije impresionirao petosatni Obamin boravak u Kopenhagenu (prvi put u povijesti američki predsjednik izravno je lobirao za OI), kao ni raniji dolazak njegove supruge Michelle i TV zvijezde Oprah Winfrey. Kada je Chicago ispao iz kandidature već u prvom krugu s poražavajuće malih 18 glasova, Obama je još bio u zraku na putu prema Wahingtonu.

"U sportu je tako, možeš odigrati sjajnu partiju i opet ne pobijediti. Nemam nikakve sumnje da smo napravili koliko smo mogli i ponosan sam što sam otišao u Kopenhagen" - rekao je Obama nakon dolaska u Bijelu kuću.

Analitičari kažu kako je jedan od glavnih razloga za neuspjeh kandidature Chicaga postojanje još uvijek jakog antiameričkog sentimenta u MOO-u. Britanski The Times prenio je izjavu jednog od članova Odbora koji je ustvrdio da je nemoguće “dati OI, simbol mira, zemlji koja je još u ratu”.

Drugi razlog koji je također odnio velik broj glasova Chicagu jesu dugogodišnji sporovi između MOO-a i Olimpijskog odbora SAD-a oko raspodjele novca stečenog prodajom vlasničkih prava za televizijske prijenose olimpijskih sportskih događaja.

Brazil postaje velesila


S druge strane, brazilski lobistički tim prezentirao je i ambiciozan plan koji uključuje nogometni turnir na legendarnom stadionu Maracana, kao i sportska zbivanja na ostalim atraktivnim lokacijama te rekonstrukciju velikoga dijela grada.

"Imate prigodu da proširite Igre na nove kontinente. Pokažite da one pripadaju svim narodima, cijelom čovječanstvu", bio je argument koji je iznio brazilski predsjednik Lula da Silva članovima MOO-a. Brazilski predsjednik ovom je pobjedom stvorio nov poticaj za svoj politički projekt pozicioniranja Brazila kao buduće svjetske velesile.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije