Ko će na sastanak u Butmiru sljedećeg petka

Radiosarajevo.ba
Ko će na sastanak u Butmiru sljedećeg petka
SDS je saopćio da se razgovori o najvažnijim temama za budućnost RS-a mogu voditi isključivo u institucijama sistema, i upozorio SNSD i PDP "da nemaju mandat učestvovati u vaninstitucionalnim razgovorima koji su unaprijed osmišljeni kako bi doveli do već zacrtanih rješenja".

Iz SNSD-a je potvrđeno da će njihov lider Milorad Dodik prisustvovati razgovorima.

PDP će narednih dana precizno definisati šta je to na čemu će insistirati i šta je to na čemu partija istrajava već niz godina, rekao je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović i dodao da su to pozicije RS-a, Daytonski mirovni sporazum i RS kao jedan od dva ravnopravna entiteta unutar BiH zasnovan na Ustavu BiH.

Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 učestvovat će na sastanku koji će SAD i EU organizovati 9. oktobra sa liderima osam političkih stranaka iz BiH, a na čijem dnevnom redu će biti pitanje ustavnih promjena, rekli su stranački portparoli Mišo Relota i Veso Vegar.

Vegar je dodao da će se rukovodstvo HDZ-a 1990 zalagati za otklanjanje ustavnih rješenja koja, kako je naveo, dovode do blokade u radu institucija BiH, ali i za modele koji će izjednačiti poziciju hrvatskog sa druga dva naroda. Portparol HDZ-a BiH rekao je da je preuranjeno govoriti o tome šta će biti na stolu.

Nakon 'prudske trojke' - 'Bidenova osmorka'

SDP pozdravlja činjenicu da će, prvi put od Daytona, međunarodna zajednica ponuditi prijedlog zajedničkog paketa ustavnih promjena i skupa rješenja koji su prioriteti za BiH. Ponovljen je od ranije poznat stav da je osnovni cilj i preduslov za SDP prihvatljivih prijedloga ustavnih promjena funkcionalna država.

SDP-ovi predstavnici neće prihvatiti dogovore ukoliko bi doveli samo do kozmetičkih promjena Ustava BiH u kojima bi se zaobišla suštinska pitanja.

SAD i EU predvode 9. oktobra u Butmiru konferenciju sa osam političkih lidera iz BiH, čiji je cilj izlazak BiH iz trenutne pat pozicije. Ambasador SAD-a u BiH Charles English rekao je da je poziv upućen takozvanoj Bidenovoj osmorci, odnosno političkim liderima koji su se tokom zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i EU-ovog visokog predstavnika za spoljnu i sigurnosnu politiku Javiera Solane sastali sa njima.

On je naveo da riječ o Miloradu Dodiku (SNSD), Draganu Čaviću (Demokratska partija), Mladenu Ivaniću (PDP), Harisu Silajdžiću (Stranka za BiH), Sulejmanu Tihiću (SDA), Zlatku Lagumdžiji (SDP BiH), Draganu Čoviću (lideru HDZ BiH) i Boži Ljubiću (HDZ-a 1990).


rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije