Predstavnički dom Parlamenta Federacije prihvatio sve zahtjeve boraca

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije prihvatio sve zahtjeve boraca
Parlamentarci su odobrili zahtjev branitelja da njima ne budu umanjene mjesečne naknade koje primaju na osnovu učešća u ratu, a umanjenje od deset procenata je već predviđeno kreditnim aranžmanom s MMF-om.

Branioci su također zatražili, a parlamentarci danas odobrili da ostane na snazi federalni zakon koji propisuje posebna prava najzaslužnijim ratnim herojima.

Podržan je i zahtjev branilaca da federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić bude odmah smijenjen ili podnese ostavku.

Još jedan odobreni zahtjev jeste detaljna i sveobuhvatna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Kako ističu branioci, revizija je potrebna da bi samo oni koji to zaista zaslužuju nastavili da primaju naknade iz budžeta.

Po okončanju sjednice Predstavničkog doma, čiji su zaključci u skladu sa zahtjevima branilaca, protestnike su o ishodu izvijestili njihovi predstavnici koji su u zgradi Parlamenta pratili zasjedanje.

Stoga je broj od više stotina okupljenih protestnika ispred zgrade Parlamenta počeo da se smanjuje.

Ovaj protest osiguravale su pojačane policijske snage. Policajci su imali zaštitne kacige i štitove, a između njih i protestnika bila je postavljena metalna rešetkasta ograda.

Atmosfera je na mahove bila na granici incidenta.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije