Organizirani kriminal prijetnja stabilnosti Balkana

Radiosarajevo.ba
Organizirani kriminal prijetnja stabilnosti Balkana
 
Potpredsjednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i sigurnosti Jacques Barrot izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da organizovani kriminal ima posebnu težinu u regionu Balkana i da bi mogao da ugrozi njegovu stabilnost i integraciju u EU, prenosi Fena.

"Organizovani kriminal je bez sumnje postao međunarodno svjetsko pitanje. Očigledno, problem se ne odnosi samo na zapadni Balkan ali problem ima posebnu težinu na Balkanu i mogao bi da ugrozi stabilnost u regionu i mogu reći integraciju regiona u EU," rekao je Barrot na otvaranju konferencije "Suočavanje s izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim djelima na području zapadnog Balkana".

Ukazao je da organizovani kriminal obuhvata trgovinu narkoticima, organima, ljudima, ilegalnom imigracijom i da se novac koji se tako pribavlja, koristi za dalje kriminalne aktivnosti, navodeći podatke da je samo prošle godine preko Balkana prokrijumčareno 100 tona heroina, vrijednog 416 miliona eura.

Kao najveće izazove, Barrot je naveo cyber kriminal, trgovinu ljudima i ekonomski kriminal uključujući korupciju koja olakšava nelegalne aktivnosti i sprječava provođenje zakona. On je zato naglasio da je potrebno osnažiti mehanizme protiv korupcije.

Barrot je takođe ukazao da vlade zemalja regiona moraju preuzeti odgovornost u borbi protiv organizovanog kriminala jer građani očekuju odlučan odgovor a, kako je istakao, povjerenje građana je uslov demokratije, prenose beogradski mediji.

Tadić: "Kriminalne grupe išle korak ispred institucija"

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak da su vlasti u Beogradu rješene da zadaju odlučujući udarac organizovanom kriminalu, kako unutar Srbije, tako i u regionu, i da u tom poslu računaju na pomoć EU.

Tadić je, otvarajući regionalnu ministarsku konferenciju "Suočavanje s izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim djelima na području zapadnog Balkana" u Beogradu, istakao da EU nudi stvaranje društvenog ambijenta koji pogoduje u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i asistenciju institucija koje društva na zapadnom Balkanu nisu imala u svojoj historiji.

"Politička fragmentacija društava na prostoru Evrope nije učinila da se fragmentizuju i kriminalne organizacije. Političko fragmentiranje na Balkanu učinilo je da se ubrza saradnja organizovanih kriminalnih grupa koje su proteklih godina išle i korak ispred institucija koje se protiv njega bore", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, na prostoru jugoistočne Evrope ne postoji nacionalni organizovani kriminal, jer je on uvijek regionalan i strukturno povezan s transkontinentalnim oblicima kriminala.

"Mi se danas nalazimo u godinama koje imaju odlučujući značaj za uspješnost borbe protiv organizovanog kriminala, što podrazumjeva obavezu saradnje svih nacionalnih državnih institucija, kao i institucija u regionu", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije poručio je ministrima pravde i unutarnjih poslova regiona koji učestvuju na konferenciji da u potpunosti mogu da računaju na Srbiju kao predanog i efikasnog borca protiv organizovanog kriminala, prenose beogradski mediji.

Među predstavnicima 16 zemalja i delegacija BiH


Ministri zemalja regiona, evropski zvaničnici i predstavnici više organizacija okupili su se u ponedjeljak u Beogradu na konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala i saradnji pravosuđa zemalja zapadnog Balkana, javlja Beta.

Ministarsku konferenciju otvorili su predsjednik Srbije Boris Tadić, potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot, ministarka pravde Srbije Snežana Malović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ambasador Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos.

Na dvodnevnoj konferenciji će učestvovati ministri pravde Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makednije i zamjenik ministra pravde Italije, ministar pravde i unutrašnjih poslova Mađarske i ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Konferenciji će prisustvovati zvaničnici 16 zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Španiju, Švedsku i Švajcarsku, kao i predstavnici Vijeća Evrope, Evropske komisije, Europola, Eurojusta, Interpola, OEBS-a i drugi.

Tema konferencije pod nazivom biće jačanje regionalne i transnacionalne saradnje kao preduslov za uspješne sudske postupke.

Konferenciju organizuju ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Srbije i Republičko javno tužilaštvo Srbije, prenosi Beta.

b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije