NSRS: Poslanici ne odustaju od direktnog prijenosa na RTRS-u i posebne sjednice

Radiosarajevo.ba
NSRS: Poslanici ne odustaju od direktnog prijenosa na RTRS-u i posebne sjednice

Zasjedanje Narodne skupštine RS-a danas je, pored usvajanja nekoliko zakonskih akata, obilježilo i insistiranje poslanika da Radio-televizija RS-a (RTRS) omogući direktno praćenje određenih tačaka zasjedanja te zahtjev opozicije da se održi posebna sjednica u vezi s negativnim revizorskim izvještajem o radu Investiciono-razvojne banke RS-a i kreditima koje je ta banka plasirala.

Generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović danas je u pismu predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću naveo da ta medijska kuća nije u mogućnosti da prihvati zaključke Kolegija Narodne skupštine RS-a prema kojima bi bilo potrebno putem radiotelevizijskih prijenosa osigurati veću minutažu za sjednice entitetskog parlamenta.

Reagirao je i predsjednik Skupštine Igor Radojičić uz stav da očekuje da će u narednim danima doći do razgovora s predstavnicima RTRS-a budući da Kolegij parlamenta ostaje pri prijedlogu da se omogući praćenje određenih tačaka zasjedanja, bilo u direktnom bilo u odgođenom prijenosu, "uz vrlo fleskibilan odnos prema toj medijskoj kući."

Na kraju se došlo do „rješenja" da poslanici moraju učestvovati u emisiji RTRS-a u kojoj će obrazložiti svoje zahtjeve.

Odlučeno je da će šefovi pet poslaničkih klubova Skupštine RS-a učestvovati u emisiji RTRS-a o inicijativi Kolegija da ova televizija prenosi, direktno ili odgođeno, najvažnije tačke dnevnog reda sjednica entitetskog parlamenta.

Učešće u snimanju emisije potvrdili su šefovi klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DNS-a i Stranke za BiH Željko Mirjanić, Borislav Bojić, Branislav Borenović, Dragutin Rodić i Muharem Murselović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da su RTRS-u osigurani tehnički uvjeti koje su tražili za potrebe snimanja ove emisije, a koja će se emitirati večeras u programu te medijske kuće.

Pored rasprava o prijenosu skupštinskog zasjedanja na RTRS-u, poslanici opozicije su ponovo insisitirali i na posebnoj sjednici na kojoj bi se raspravalo o negativnim revizorskim izvještajima o radu Investiciono-razvojne banke RS-a, njenih fondova, kao i utvrđivanju stava Narodne skupštine u vezi s kreditnim plasmanima te banke za period od 2008. do 16. septembra 2009. godine.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica izjavio je novinarima da su opozicione stranke osigurale dovoljan broj potpisa poslanika za održavanje te posebne sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije