Samit UN-a o klimi: Povijesno obećanje iz Kine

Radiosarajevo.ba
Samit UN-a o klimi: Povijesno obećanje iz Kine

UN-ova konferencija o klimi završila je povijesnim obećanjem Kine o smanjenju emisija stakleničkih plinova do 2020., dok Sjedinjene Države nisu dale novih prijedloga, smatraju Zeleni i analitičari, te upozoravaju vlade da moraju napredovati brže, osnovni su naglasci sa skupa održanog u utorak u New Yorku.

Skup o klimatskim promjenama okupio je stotinu predsjednika država i vlada, ni tri mjeseca uoči sastanka u Kopenhagenu na kojem bi 190 zemalja trebalo prihvatiti globalni sporazum o ograničenju emisije stakleničkih plinova koji bi krajem 2012. zamijenio Protokol iz Kyota, prenose u srijedu agencije.

Kina, koja je dosad favorizirala ekonomski rast kao prioritet sve dok milioni njezinih građana ne izađu iz siromaštva, obećala je početi smanjivati emisije ugljičnog dioksida.

"Do 2020. godine znatno ćemo smanjivati emisije ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a na razinu od 2005. godine", rekao je Hu Jintao.

Taj prvi kineski predsjednik koji se poslije 30 godina obratio UN-u nije, međutim, iznio jasne brojke, ali Kina je obećala to učiniti uskoro.

Analitičari ovo obećanje iz Pekinga tumače kao pokušaj skretanja kritika, osobito kritika iz Washingtona, da Kina čini premalo.

Kina i SAD najveći svjetski onečišćivači

Kina i SAD sudjeluju s 20 posto u onečišćenju atmosfere zbog izgaranja ugljena, nafte i plina i da bi sporazum bio moguć ključna je njihova spremnost.

Novi japanski premijer Yukio Hatoyama zaradio je pljesak obećanjem više pomoći zemljama u razvoju da se nose s posljedicama klimatskih promjena.

Hatoyama je ponovio da je japanski cilj smanjiti emisije plinova za 25 posto do 2020., na razinu iz 1990. godine.

Obama nije iznio nove prijedloge

Zeleni i analitičari oprezno su pohvalili Kinu i Japan, ali u govoru američkog predsjednika Baracka Obame nisu uočili da je Washington preuzeo specifične obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Obama je ukratko opisao što je njegova administracija pokrenula otkako je on preuzeo dužnost u januaru, ali nije iznio nove prijedloge niti požurio američki Senat da potvrdi zakon o klimi, a upravo to brojni promatrači smatraju ključnim za međunarodni sporazum.

"Povijest će suditi o odgovoru naše generacije na ovaj izazov", rekao je Obama.

"Ako to ne učinimo hrabro, brzo i zajedno, buduće generacije izlažemo opasnostima nepovratne katastrofe", rekao je Obama te naglasio da "vrijeme istječe".

Korak nazad

U reakcijama na govore, agencija Reuters izdvaja ocjene da je malo izgleda za donošenje zakona o klimi u američkom Senatu do decembra, kada će se održati skup u Kopenhagenu, jer u Washingtonu dominiraju druge teme, napose zdravstvena reforma.

Analitičari smatraju razočaravajućim što Kina nije iznijela brojke za smanjenje stakleničkih plinova, a osobito su kritični prema Obami jer nije dao specifičnih obećanja.

"Više je to korak natrag nego korak naprijed", rekao je Thomas Henningsen, koordinator za Klimu u udruzi Greenpeace International.

Iza Kine i SAD-a, najveći svjetski onečišćivač je Evropska unija s 14 posto, te Rusija i Indija s po pet posto udjela u globalnom onečišćenju, podsjeća Hina.
Samit o klimi bez rezultata
Na samitu o klimi ključni govori američkog i kineskog predsjednika
UN: Silajdžić i Komšić na zasjedanju Generalne skupštine

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije