Srbija u finalu sa Španijom

Radiosarajevo.ba
Srbija u finalu sa Španijom

Foto: AP

Košarkaši Srbije drugi su finalisti Europskog prvenstva u Poljskoj. Ekipa Dušana Ivkovića u polufinalu je nakon produžetka nadigrala Sloveniju sa 96-92 i za zlato će se u nedjelju boriti sa svjetskim prvacima Španijom

Iako je tim Jure Zdovca velik dio utakmice bila u prednosti, u posljednju je četvrtinu ušla s minimalnim vodstvom (57-56) koje se brzo istopilo nakon dvije trice Miloša Teodosića.

Ipak, bio je to tek početak niza preokreta. Kod vodstva Srba sa 69-67 neočekivano se razigrao Goran Jagodnik koji je pogodio dvije trice i još jedan ubačaj za dva poena, priključio mu se i Domen Lorbek s jednom tricom i minutu i 44 sekunde do kraja Slovenija je imala šest poena prednosti (78-72), ali nije to znala zadržati.

Ponovno se razigrao Teodosić, pogodio četiri slobodna bacanja, a na kraju i tricu za 79-79. Slovenci su imali posljednji napad za pobjedu, ali Lakovič je promašio nakon ulaska pod koš.

Uzbuđenja su se nastavila i u produžetku, Srbi su brzo pobjegli na 86-79, Slovenci su se slobodnim bacanjima približili na minus dva, potom je ponovno Teodosić pogodio tricu za 89-84, a nakon toga još jednu za 92-88. Ipak, ni to nije bio kraj, Lakovič je tricom smanjio na 92-91, ali u seriji slobodnih bacanja u posljednjim sekundama Srbi su ipak bili uspješniji.

http://www.youtube.com/watch?v=jLEj4ALmqMU


Košarkaši Dušana Ivkovića tako su uzvratili Sloveniji za poraz u prvom krugu takmičenja i prvi se put pod vlastitom zastavom plasirali u finale Eurobasketa.

Najbolji kod pobjedničke reprezentacije bio je sjajni Teodosić koji je briljirao od početka posljednje četvrtine. Utakmicu je ovaj 22-godišnji član Olympiacosa završio s 32 koša i četiri asistencije. S po 18 poena odličnu su utakmicu odigrali i Kosta Perović i Nenad Krstić.

Kod Slovenaca su najefikasnija bila braća Lorbek, Erazem s 25 poena i deset skokova i Domen s 22 poena. Boštjan Nachbar dodao je 18 koševa.

Podsjetimo, u prvom su polufinalu Španjolci deklasirali Grke, bilo je 82-64.

index.hr/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije