Bajram - praznik mira i jednote

Radiosarajevo.ba
Bajram - praznik mira i jednote

Danas muslimani širom svijeta i Bosne i Hercegovine obilježavaju ramazanski Bajram, najveći muslimanski blagdan (uz Kurban-bajram) koji označava kraj ramazana, svetog mjeseca koji se po tradiciji provodi u postu i ibadetu.

Obilježavanje Bajrama započinje doručkom, koji simbolizira kraj ramazanskog posta, nakon čega muškarci klanjaju bajram-namaz u džematu. Noć pred bajramsko jutro u džamijama se skuplja zekjat al-fitr, prilog za siromašne koji se dijeli prije Bajram-namaza. Običaj je u većini muslimanskih zemalja da se za Bajram oblači najbolja odjeća, po mogućnosti nova.

Bajram-namaz završava hutbom, i dovom za oproštaj grijeha, nakon čega se muškarci vraćaju kućama iz džamije, i sa porodicama zijarete rodbinu i prijatelje. Bajramske tradicije, tzv. adabi, variraju od zemlje do zemlje.

Tako se u Maleziji noć pred Bajram pale kandilji u dvorištima, u južnoazijskim državama žene farbaju ruke knom, u Turskoj djeca obilaze komšije, čestitaju Bajram i traže slatkiše, a u Indoneziji se posvađani mire i traže oprost jedni od drugih.

U Bosni i Hercegovini, Bajram se se tradicionalno provodi sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima. Sretne bajramske praznike srdačno želi i portal Radija Sarajevo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije