CNN: U toku "balkanizacija" američkih medija

Radiosarajevo.ba
CNN: U toku "balkanizacija" američkih medija
U SAD-u je u toku velika rasprava oko zdravstvene reforme koju predlaže američki predsjednik Barack Obama te o postavljanju relevantnih medija u javnoj diskusiji.

Posljednjih dana je Barack Obama održao nekoliko javnih govora na nacionalnom nivou, poput onog u američkom kongresu.
Američke medije je ovih dana uzburkao i oglas FOX News televizije u kojem se pita zašto ABC, NBC, MSNBC i CNN nisu izvijestili o velikom protestu koji se prošlog vikendu održao u Washingtonu pod nazivom „Čajanka“. Svi prozvani mediji su oštro odgovorili, poput CNN-a koji je naglasio da je čak i uživo prenosio ovaj skup. O svim tim temama u petak navečer se raspravljalo u emisiji 'Lou Dobbs tonight' na CNN-a. U jednom trenu je Dobbs konstatirao kako se ovdje radi o 'balkanizaciji medija' s čime su se složili i njegovi gosti. Ova opaska je uslijedila nakon što se povela rasprava o tome zašto se Obama obraća javnosti samo preko mainstream medija, ali ne i preko Fox Newsa.

Ne možemo znati što misli Dobbs tačno pod balkanizacija medija, na ratnu propagandu 90-ih ili smatra da su mediji na Balkanu pod kontrolom vlasti. Ili nešto treće? U svakom slučaju zanimljivo je vidjeti kako se izraz 'balkanizacija', uvriježio i u Americi. Nažalost, ne po dobrome, prenosi u subotu portal Dnevnik.hr

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije