Daltonizam genetski izliječen

Radiosarajevo.ba
Daltonizam genetski izliječen

Foto: BBC

Američki su naučnici objavili da su uspjeli izliječiti sljepilo za boje poznato kao daltonizam.

Prema izvještaju predstavljenom u časopisu Nature stručnjaci sa Univerziteta u Washingtonu uvođenjem terapeutskih gena omogućili su razlikovanje boja odraslim majmunima.

Naučnici do sada nisu vjerovali da je takva manipulacija odraslim mozgom moguća. Uglavnom se smatralo da je vraćanje savršenog vida moguće samo u najranijim danima života.

Međutim, tim profesora Jaya Neitza uspio je terapeutske gene ubaciti u stanice za osjet svjetla u oku odraslih mužjaka majmuna.

Terapeutski geni sadržavali su DNK kod koji stanicama omogućuje razlikovanje crvene od zelene boje koji su nedostajali mužjacima. Testovi su pokazali da je genska terapija bila trajno uspješna, a stručnjaci vjeruju da će ista metoda biti učinkovita i kod ljudi.

Postoji nekoliko vrsta sljepila na boje, a najčešći je oblik u kojem se nedostatak sposobnosti razlikovanja zelene od crvene boje nasljedno prenosi preko kromosoma X. Kako žene imaju dva kromosoma X poremećaj je 16 puta učestaliji kod muškaraca nego kod žena. Zdrave osobe razlikuju oko 2000 boja, a daltonisti znatno manje.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije