Sastanak MZ povodom odluke Parlamenta BiH o stranim tužiocima

Radiosarajevo.ba
Sastanak MZ povodom odluke Parlamenta BiH o stranim tužiocima
Međunarodna zajednica će na sastanku zakazanom za danas razmatrati odluku koju je Parlament BiH usvojio u prvom čitanju o ostanku stranih tužilaca u BiH, kazao je jučer Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Naime, Predstavnički dom PSBiH u srijedu je podržao principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca.

Predloženim izmjenama zakona produžava se mandat međunarodnih sudija i tužilaca u prijelaznom roku do 31. decembra 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

"Ovo nije potpuno nova situacija za međunarodnu zajednicu, ali ćemo morati donijeti zajednički novi stav o ovakvoj odluci", dodao je Inzko, naglasivši da konačan stav neće imati danas, nego će to bito samo prva runda razgovora.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije