Šta Evropska unija zahtijeva od G 20?

Radiosarajevo.ba
Šta Evropska unija zahtijeva od G 20?

Lideri Evropske unije održat će večeras izvanredni sastanak kako bi pripremili zajednička stajališta uoči sastanka G20 o reformi svjetskog finansijskog sistema. Okupljeni će sa sastanka pozvati članice G-20 da potvrde odlučnost u nastavku primjene zajedničkih mjera čiji je cilj razviti bazu za održivi rast i spriječiti ponavljanje finansijske krize.

MMF-u ključna uloga

Kako stoji u nacrtu dokumenta koji bi trebao biti prihvaćen u Briselu, a koji je na uvid dobila agencija Reuters, EU se zauzima da se MMF-u dodijeli ključna uloga u globalnoj koordinaciji mjera.

U skladu s dogovorom lidera zemalja grupe G20 Evropska unija je početkom mjeseca pristala povećati visinu doprinosa Međunarodnomu monetarnom fondu (MMF) na 125 milijardi eura. Do sada je doprinos Unije MMF-u bio u visini 75 milijardi eura, odnosno oko 100 milijardi dolara.

Ograničiti bonuse bankarima pod prijetnjom sankcijama

Lideri EU poručit će grupi G20 da treba nastaviti s mjerama državnih podsticaja privredi. Iznijet će i razloge za hitnu izradu nacrta o planu povlačenja tih paketa, s čijom bi se provedbom krenulo tek kada oporavak bude siguran.

Povlačenje paketa fiskalnih podsticaja trebalo bi provoditi koordinirano diljem svijeta, pri čemu bi se trebalo voditi računa o specifičnoj situaciji u kojoj se nalazi pojedina članica G20, stoji u dokumentu. Bonusi bankarima trebali bi biti ograničeni, a pravila bi trebala poduprijeti svaka članica grupe G20 pod prijetnjom sankcijama, stoji u dokumentu.

Samit u Briselu održava se tačno sedan dana prije sastanka G20 u Pittsburghu na kojemu će se raspravljati o načinima obnove povjerenja u finansijska tržišta nakon kreditne krize koja je Evropsku uniju gurnula u najdublju recesiju u posljednjih nekoliko decenija.

Ne iskazivati zadovoljstvo postignutim

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick iskazao je oprezni optimizam u vezi s oporavkom svjetske ekonomije. Istodobno je upozorio na opasnosti zbog isključenosti siromašnih zemalja iz tog procesa.

Uoči sastanka G20 pozvao je vlade da se suzdrže od iskazivanja zadovoljstva postignutim. Rekao je i da su potrebni novi načini finansiranja zemalja u razvoju koje još nisu zabilježile preokret u oporavku ekonomije.

hrt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije